fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Herdenking Market Garden Ginkelse Heide | Fotolongread

Zaterdag 22 september vond op de Ginkelse Heide de herdenking plaats van Operatie Market Garden. De dropping van zo’n 350 parachutisten op heide bij Ede trok ongeveer 40.000 toeschouwers.

Herdenkingsceremonie
Bij de plechtigheden waren ook zestien Britse en drie Poolse veteranen aanwezig. Zij konden zien hoe in totaal negen kransen werden gelegd, onder andere door Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en de burgemeester van Ede, René Verhulst. Ook was er een muzikaal eerbetoon aan de gevallen soldaten.

Para’s verlaten USAF Hercules boven de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay
Nederlandse Hercules passeert parachutisten boven de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay

Falcon Leap
De Koninklijke Luchtmacht speelt de laatste jaren in op de herdenking van operatie Market Garden. Sinds 2016 worden de herdenkingen gecombineerd met een parachutistenoefening, ‘Falcon Leap’. De vierdaagse oefening eindigde op zaterdag met een massale dropping boven de Ginkelse Heide. Vanaf vliegbasis Eindhoven werden diverse transporttoestellen uit Nederland, België, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ingezet om de parachutisten te droppen.

C-47 Dakota boven de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay

Bijzondere deelnemer
De herdenking werd zaterdag geopend door een bijzondere deelnemer, een C-47 Dakota. Vanuit de Dakota  sprongen parachutisten, veelal in oude militaire uniformen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de C-47 een grote rol in het succes van de geallieerden en werd het onder meer ingezet voor het droppen van para’s, het slepen van zweefvliegtuigen en het aanvoeren van bevoorradingen.

C-47 Dakota boven de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay

Market Garden
Tijdens operatie Market Garden werden op 17 september 1944 werden bijna 35.000 Amerikaanse, Britse en Poolse parachutisten gedropt boven Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. Helaas kregen de geallieerden te maken met een sterk verzet van de Duitsers en kampten ze met zware verliezen. Bij de ‘Slag om Arnhem’ werd de aanval van de geallieerden definitief afgeslagen en eindigde de operatie in een mislukking. Honderdduizenden burgers en soldaten leefden hierdoor tot aan de bevrijding op 5 mei 1945 in erbarmelijke omstandigheden.

Chinook en Cougar zetten hun lading af © Leonard van den Broek
Nederlandse Apache landt op de Ginkelse Heide © Leonard van den Broek

Defensie Helikopter Commando
Drie helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Koninlijke Luchtmacht waren ook aanwezig op de Ginkelse Heide. Een AH-64 Apache, een CH-47D Chinook en AS-532U2 Cougar gaven samen een demonstratie. Beide transporthelikopters hadden een ‘slingload’ mee: de Cougar vervoerde een terreinwagen, de Chinook een terreinwagen en een mortierwapen. Na afloop van de demo landden de drie helikopters vlakbij het aanwezige publiek.

Para’s verlaten Nederlandse C-130H Hercules boven de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay

Wind
Helaas werkte het weer niet mee tijdens oefening Falcon Leap. Zo raakte op donderdag een paratrooper gewond, doordat hij landde in een boom. Op vrijdag werden er in verband met de harde wind helemaal geen paradroppings uitgevoerd. Ook op zaterdag gooide de weersomstandigheden roet in het eten.

Paratrooper na de landing op de Ginkelse Heide © Daniel Ravenswaay

Waves
De transportvliegtuigen vlogen op zaterdag drie ‘waves’ waarbij parachutisten werden gedropt. Tijdens de tweede ‘wave‘ was de wind soms zo sterk dat gelande parachutisten over de grond werden getrokken, omdat de wind nog vol in de parachute stond. Dit leverde bij de toeschouwers wat hilariteit en consternatie op; gelukkig werden de para’s snel geholpen door personeel op de grond. Vlak voor de derde wave sloeg het weer om en kreeg het publiek te maken met slagregens. De formatie van transportvliegtuigen moest hierdoor in de holding, om uiteindelijk toch terug te moeten keren naar Eindhoven.

USAF C-130H Hercules landt op Eindhoven © Leonard van den Broek
Paratroopers verlaten C-130 transportvliegtuigen na gecancelde dropping © Leonard van den Broek

Met het oog op het 75 jarig jubileum volgend jaar, beschouwt de organisatie van het evenement dit jaar als een generale repetitie. De herdenking en de paradroppings van volgend jaar zullen groots worden opgezet. Hoe de exacte invulling van het evenement zal zijn, is nog niet bekend.

Tekst: Daniel Ravenswaay

Amerikaanse C-130’s taxien naar het platform van Eindhoven © Leonard van den Broek
Belgische C-130H Hercules © Leonard van den Broek

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button