AirlinesNieuwsNL nieuwsProfessionalVliegvelden

Bonden willen sluiting Ryanair-basis Eindhoven voorkomen

De vakbonden FNV Luchtvaart en VNV willen de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport voorkomen. Dat zeggen beide bonden in een statement.

FNV
FNV Luchtvaart liet vanmorgen in een statement weten dat het personeel van Ryanair via een memo op de hoogte is gesteld van de sluiting van de ‘home base’ op Eindhoven Airport. Volgens Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart, doet Ryanair dit alleen maar om ‘zich niet te hoeven houden aan werknemersrechten.’ “Maar we accepteren dit natuurlijk niet zomaar. We gaan er alles aan doen om sluiting te voorkomen”, aldus Hajjari.

VNV
Ook de VNV zal zich met ‘hand en tand’ verzetten tegen de sluiting van de basis op de Brabantse luchthaven. “De VNV en de Ryanair-piloten laten zich niet intimideren en eisen dat fundamentele arbeidsrechten geborgd worden bij Ryanair in Nederland. Hiervoor zullen we alle beschikbare instrumenten benutten”, aldus de VNV.

Verschil
Toch kijken de twee bonden anders tegen de sluiting van de basis aan. Zo zegt Hajjari van FNV dat de sluiting onderdeel is van het winterplan van Ryanair; ‘Het winterplan kun je niet zo snel uitrollen, dus het kan niet anders dan dat het besluit tot sluiting al langer op de plank lag.’ De VNV zegt daarentegen dat ‘de aangekondigde sluiting tot de standaard angstzaaiende retoriek van Ryanair lijkt te behoren.’

Hetzelfde
Wel zijn beide bonden het er over eens dat Ryanair zal moeten aantonen wat de nut en noodzaak van het besluit tot sluiting is. Ieder bedrijf dat een sluiting aankondigt moet zich volgens de Nederlandse wetgeving daarvoor verantwoorden.

Tags

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button