fbpx
AirlinesEditors choiceNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegvelden

Ryanair sluit basis Eindhoven Airport

Ryanair sluit met ingang van 5 november de basis op Eindhoven Airport, zo meldt de Ierse prijsvechter. Een woordvoerster van Ryanair liet aan Up desgevraagd weten dat zij geen verder commentaar geeft omtrent de kwestie.

Eindhoven
De basis van Ryanair in Eindhoven sluit begin november. Ryanair meldt dat: ‘net zoals een aantal andere Europese airlines, hebben we besloten om onze wintercapaciteit dit jaar te verminderen met 1 procent. Dit als gevolg van de hogere olieprijs, hogere onderhoudskosten en lagere ticketprijzen.’ Ryanair heeft circa 150 Nederlandse werknemers op de Eindhovense luchthaven, 49 piloten en 98 cabinemedewerkers. Als Ryanair de Brabantse basis sluit, komen zij op straat te staan.

Vluchten
Ondanks dat de Eindhovense Ryanair-basis gesloten wordt, zal de maatschappij wel ‘de meeste routes van en naar Eindhoven uitvoeren met “overzees-gestationeerde” vliegtuigen.’ De basis op de Eindhovense luchthaven is niet de enige basis die Ryanair in Europa sluit, ook in Duitsland moet er eentje de deuren sluiten.

Duitsland
Zo wordt de basis in Bremen, in het noorden van Duitsland, gesloten. Daar staat twee vliegtuigen gestationeerd. De Duitse basis op het vliegveld van Weeze, net over de Nederlandse grens, zal wel blijven bestaan, maar het aantal gestationeerde vliegtuigen wordt teruggebracht van 5 naar 3 toestellen.

Winstverwachting
Ryanair verlaagt door de hogere kosten en lagere ticketprijzen ook de winstverwachting. Eerder lag die verwachting tussen de 1,25 en 1,35 miljard euro. Nu ligt de winstverwachting, zonder Laudamotion erbij te betrekken, tussen de 1,10 en 1,20 miljard euro.

Stakingen
Volgens de maatschappij is de reden voor de verlaging van de winstverwachting te wijten aan minder vliegverkeer in september, veroorzaakt door twee stakingsdagen in Nederland, Duitsland, België, Spanje en Portugal. Andere redenen voor de winstverlaging zijn de hogere oliekosten, een stijging van 10 procent, en zijn er minder tickets geboekt voor de schoolvakantie in oktober en de kerstperiode.

Vakbonden
Een woordvoerder van de VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers) laat desgevraagd aan Up weten dat zij “niet verrast” zijn door de actie van Ryanair. Het is volgens de woordvoerder “standaard Ryanair-retoriek” om na stakingen te dreigen om een basis te sluiten, later op de dag komen zij met een uitgebreide reactie. Ook vakbond FNV Luchtvaart komt later in de ochtend met een reactie.

Ierland
In juli dreigde Ryanair de basis in Dublin in te krimpen na stakingen, maar kwam daar in september op terug na na een succesvolle bemiddeling van Kieran Mulvey, die een einde bracht aan een vijf dagen staking in juli en augustus.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button