AirlinesIndustrieInnovatieKLMNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

Luchtvaartsector presenteert actieplan voor CO2-reductie

De Nederlandse luchtvaartsector heeft in het vipcenter op Schiphol het actieplan ‘Slim en Duurzaam’ aan minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) Cora van Nieuwenhuizen overhandigd, met dit plan moet de CO2-uitstoot in 2030 met 35 procent zijn teruggedrongen.

Ambitieus
‘Voor het plan ‘Slim en Duurzaam’ hebben twintig transportorganisaties en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om bestaande ontwikkelingen voor de verduurzaming van de luchtvaart te versnellen. Doel is om de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland in 2030 met 35% te verminderen’, aldus de Nederlandse luchtvaartsector.

Visitekaartje
Volgens minister van Nieuwenhuizen is het actieplan een ‘mooi visitekaartje’ naar het buitenland toe, waaruit blijkt dat Nederland voorop wil lopen in het uitwerken van een duurzamere luchtvaartindustrie.

Thema’s
De zeven thema’s voor het actieplan zijn:

  • Optimaliseren van vliegroutes en procedures
  • Stimuleren van schonere vliegtuigen via luchthavengelden
  • Inzet van duurzame brandstof
  • Radicale vlootvernieuwing
  • Inzet van de internationale trein en andere duurzame modaliteiten op korte afstanden
  • Emissieloze luchthavens
  • Snelle en efficiënte reis van en naar het vliegveld

Vijf
Vijf van deze thema’s hebben betrekking op het verlagen van CO2-emissies van de internationale luchtvaart vanuit Nederland: maar liefst 35% minder uitstoot in 2030. Dit komt bovenop de substantiële CO2-vermindering die de luchtvaart levert via het Europese handelssysteem en het mondiaal VN-systeem voor emissiehandel (CORSIA) die invulling geven aan de doelstellingen van Parijs. Daarnaast zijn er nog twee thema’s die resulteren in verlaging van CO2-emissies, maar dan op de grond.

Impact
Nieuwe en zuinigere vliegtuigen hebben veruit de meeste impact op het verminderen van de CO2-uitstoot, namelijk 2,6 miljoen ton. Het gebruik van duurzame brandstof kan tot 1,45 miljoen ton aan CO2-reductie bedragen. Het optimaliseren van vliegroutes 1.15 miljoen ton, het stimuleren van schonere vliegtuigen via havengelden 525.000 ton en inzet van treinen 227.500 ton. De emissieloze luchthavens en een efficiënter vervoer naar en van de luchthavens zorgt gezamenlijk voor een CO2-reductie van 484.000 ton.

Schiphol
Volgens Dick Benschop, topman bij Schiphol, wordt de komende jaren een plan ontwikkeld om de luchtvaartmaatschappijen die met schonere vliegtuigen de luchthaven aandoen, minder havengelden te laten betalen dan airlines die met meer vervuilende toestellen van en naar Schiphol vliegen. Benschop: ‘op breed front wordt de vloot in de luchtvaart vernieuwd en wij willen hieraan bijdragen door het vliegen met schonere toestellen te stimuleren met de prijsprikkel.’

Bedrijven
De bedrijven die meewerken aan het actieplan zijn: NLR, KLM, Schiphol, Tui, easyJet, Corendon, Transavia, Lucht- en Ruimtevaart Nederland, BARIN, LVNL, NS, TU Delft, VNONCW, SkyNRG, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, ACN, Evofendex, Dutch Aviation Group en Lelystad Airport.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button