LiefhebberNaast het nieuwsWegdromen

Wegdromen van Cinque Terre | Video

Aan de westelijke kust van Italië ligt, nabij Genoa, het prachtige district Cinque Terre te wachten! Cinque Terre is wellicht een van de meest gefotografeerde gebieden ter wereld en decoreert een tal van ansichtkaarten. Het district is onderdeel van het Nationale Cinque Terre Park en bestaat uit vijf vissersdorpjes. De dorpjes zijn befaamd door hun pastelkleurige huisjes die op de kliffen zijn gebouwd en hebben mede hierdoor sinds 1997 een welverdiende plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Cinque Terre ligt in de regio Ligurië, letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent het: “The Five Lands”. Hiermee wordt naar de volgende vijf dorpen gerefereerd: Riomaggiore, Manarola, Coniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Velen gingen u al voor om de karakteristieken van de dorpen te ontdekken. Om precies te zijn bezochten in 2015 zo’n 2,5 miljoen bezoekers het district. Maar de populariteit kent ook een keerzijde. Doordat de dorpjes werden overspoeld door toeristen, werd er in 2016 besloten om een limiet in te voeren van 1,5 miljoen toeristen per jaar. 

Hoe bereik je Cinque Terre?
Houd er rekening mee dat Cinque Terre onderdeel is van het Nationale Cinque Terre Park en dat er een entreeprijs van toepassing is. Tijdens het bezoeken van het gebied, wordt stevig afgeraden om met de auto van dorp naar dorp te hoppen. Dit heeft te maken met de geringe parkeerplaatsen. Mocht je er toch een weten te bemachtigen, dan betaal je een aanzienlijk hoge prijs. Een beter alternatief is per boot of trein, de dorpen zijn namelijk allemaal aan elkaar verbonden met een treinnetwerk. Bovendien stoppen de meeste treinen direct in het centrum.

Monterosso
Monterosso al Mare is het grootste dorp van het vijftal en kent een gezellig centrum en een boulevard die geflankeerd wordt door de heerlijke zandstranden. De eerste bewoners van Monterosso vestigden zich in 1201, hierdoor kent dit dorp een rijke historie en wordt het vaak als het culturele en historische centrum van het district gezien. Een van de belangrijkste trekpleisters van Monterosso is het fort van Monterosso. Het fort staat pal boven het strand en diende in het verleden als een uitkijkpost. Daarnaast is een 14-meter groot standbeeld, dat dateert uit 1910, van Neptunus te vinden. Het standbeeld ondersteunt het terras van een grote villa. 

©WikiCommons Panoramio – Castle Monterosso
©WikiCommons Dcma – Monterosso Beach

 

 

 

 

 

 

Vernazza
Ondanks dat Vernazza in 2011 zwaar heeft moeten lijden onder een vloedgolf, wordt Vernazza door vele toeristen als het mooiste dorp van Cinque Terre gezien. Het dorp heeft een uitgebreid assortiment aan restaurants en café’s die aan het strand liggen. Daarnaast zijn er diverse looproutes uitgezet die je via kronkelende paden langs de kliffen naar Corniglia en Monterosso leiden. 

©WikiCommons Mgrueva – Vernazza

Riomaggiore 
De kleurrijke huizen van Riomaggiore staan schuin op de rotsen en in het haventje sieren de dobberende bootjes de horizon. Riomaggiore is het meest bezochte dorp van het vijftal en heeft dit voornamelijk te danken aan de vele restaurants en terrassen die uitzicht bieden op het azuurblauwe water van de Ligurische Zee. 

©WikiCommons Panoramio – Riomaggiore

Corniglia
Corniglia wordt vaak links gelaten door toeristen omdat dit het hoogstgelegen dorp is. Na het bereiken van het station kost het je nog heel wat inspanning om bij het dorp te komen, want Corniglia ligt 100 m boven het station, dat is omgerekend zo’n 377 traptreden omhoog. Maar eenmaal gearriveerd in het dorp word je getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht over de andere dorpen. Daarnaast is het relatief rustig in het binnencentrum, waardoor je des te meer kan genieten. 

©WikiCommons Chensiyuan- Corniglia

Manarola 
Manarola is het op een na kleinste dorp van Cinque Terre en staat voornamelijk bekend om haar lokaal geproduceerde Sciacchetrà wijn en de bijbehorende wijngaarden. Net als de andere dorpen is ook Manarola in het bezit van kleurrijke huisjes die van veraf al te spotten zijn.

©WikiCommons Vennor- Manarola

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close