fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNieuws

Nederlandse Catalina definitief verkocht

De Nederlandse Catalina PH-PBY is definitief verkocht aan de Amerikaanse Collings Foundation. Alle pogingen om het toestel voor Nederland te behouden, zijn hiermee mislukt.

Up in the Sky sprak met Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut: “Deze week wordt het verkoopcontract ondertekend. We kwamen gewoon tijd tekort om voldoende geldschieters te vinden, die het  benodigde geldbedrag op tafel konden leggen.”

Kamervragen
Eerder kreeg de PBY-5A Catalina uit Lelystad al een ‘A-status’ in Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Hiermee viel het toestel onder het hoogst gewaardeerde mobiel erfgoed in Nederland. Deze status geeft  desondanks geen bescherming of ondersteuning. Erfgoedvereniging Bond Heemschut stuurde twee maal een brandbrief, in augustus en september, aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In de brief werd de minister verzocht om financiële steun. In september en oktober werden zelfs Kamervragen gesteld, naar aanleiding van de berichten over de dreigende verkoop van de Catalina.

Financiering
Pfeiffer: “De Koninklijke Stichting Defensiemusea en Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht waren bereid om het beheer en de exploitatie op zich te nemen.” De financiering, bijvoorbeeld door externe partijen, bleek het grootste obstakel. “Voor een subsidie-aanvraag bij een cultureel fonds als het Mondriaanfonds was geen tijd, omdat dit soort aanvragen altijd veel tijd in beslag neemt.”

Museum
In antwoord op Kamervragen antwoordde minister Van Engelshoven op 3 oktober, dat er zich al een Nederlandse Catalina in het Nederlands Militair Museum bevindt. De minister Van Engelshoven zag daarom geen noodzaak om het Nationale Aankoopfonds aan te wenden om de Catalina aan te kopen. “Dat het toestel in het depot ligt en in slechte staat verkeert, doet blijkbaar niet ter zake.”, reageert Pfeiffer.

Teleurgesteld
De Erfgoedvereniging is teleurgesteld, dat de ultieme reddingspoging niet tot het behoud van het vliegtuig voor Nederland heeft geleid. “Er is al zo weinig tastbaar erfgoed uit periode van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het Nederlandse mobiele erfgoed moet echt beter beschermd gaan worden, als zelfs de A-status geen enkele bescherming biedt!” Het vliegtuig vertrekt naar verwachting begin volgend jaar uit het Nederlandse luchtruim.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button