ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Piloot worden 2 | Column Goof

Beste jongens en meisjes,

je moet piloot worden! Want laatst ben ik mee geweest met Captain Hans en Copiloot Michiel in een grote Boeing en het was helemaal niet saai, zoals die ene oom op verjaardagsfeestjes altijd zegt.

Die oom had namelijk zelf piloot willen worden maar werkt nu op het gemeentehuis bij de afdeling woningbouw. Dat is helemaal geen leuk werk en piloot wel. Niet naar die oom luisteren dus.

En het is ook niet ‘knopje indrukken OPSTIJGEN’ en tien uur later ‘knopje indrukken LANDEN’, zoals die andere oom op verjaardagsfeestjes altijd zegt. Die weet er gewoon niks van en probeert gewoon grappig te zijn.

Nee, ik zag dat de piloten een groot deel van de vlucht flink druk bezig waren met allerlei dingen zoals brandstof berekenen en weerkaarten bekijken en met de purser overleggen over dingen die er in de cabine aan de hand waren. Een dronken passagier en een boze passagier en een passagier met vliegangst.

Hoewel het mooi weer was hadden de piloten het toch best druk met de landing. Ze overlegden continu en hielden mekaar goed op de hoogte van waar ze mee bezig waren. De ene vloog en de andere controleerde hem, als ik het goed gezien heb.

O ja en er was bij aankomst, toen iedereen erg moe was en het vliegtuig uit wilde, een Chinese Boeing die een stukke motor had. Die stond ergens midden op het vliegveld stil zodat geen vliegtuig meer voor of achteruit kon. Die Chinese piloot bleef maar schreeuwen: “Engien bloke doin! Engien bloke doin!”, maar verder sprak hij geen Engels en verstond het ook niet dus dat was best een verwarrinkje. Captain Hans moest toen met zijn grote Boeing het enorme vliegveld rond-taxiën, en tegelijk via de intercom de passagiers rustig houden die niet begrepen waarom hij maar rondjes aan het draaien was. Dat was best lastig, vooral ook omdat Captain Hans er ook al heel wat uren op had zitten.

Nee, jongens en meisjes, als piloot ben je druk als een klein baasje, en als je er bent krijg je een mooi hotel en het verdient nog best aardig ook, begreep ik van Captain Hans. Dus snel piloot worden en laat die ooms op verjaardagsfeestjes maar praten.

Groetjes van Goof

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button