fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsNL NieuwsOpmerkelijkVideoVliegvelden

Kortste landingsbaan ter wereld is heropend | Video

Op het Nederlandse eiland Saba bevindt zich de kortste landingsbaan ter wereld, gelegen op het Juancho E. Yrausquin Airport. Deze is na een sluiting van 28 dagen weer heropend, zo meldt de website Saba news.

Renovatie
De kortste landingsbaan ter wereld was voor 28 dagen gesloten omdat het gerenoveerd moest worden. Op maandag 8 oktober werd de baan weer heropend, en landde om drie uur ’s middags lokale tijd de eerste vlucht na de werkzaamheden.

Priester
Een priester wijdde de landingsbaan, zodat de vliegtuigen veilig kunnen vertrekken en aankomen op de kortste baan ter wereld. Los van de slechts 400 meter lange startbaan, samen met vliegveld Matekane in Lesotho de kortste ter wereld, is het een gevaarlijk vliegveld.

Klif
Aan de ene kant bevinden zich hoge rotsen, aan de andere kant eindigt de startbaan op een hoge klif in zee. Daarnaast kunnen piloten last hebben van stevige windvlagen. Het vliegveld is officieel gesloten maar mag met speciale toestemming van de autoriteiten worden gebruikt en kan alleen worden aangedaan met kleine vliegtuigen, zoals de Twin Otter. Winair voert dagelijks meerdere vluchten uit naar het eiland. Hoe de toestellen op Saba aankomen is in onderstaande video’s te zien.

 En de landing gezien vanuit de cockpit:

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button