fbpx
NieuwsOpmerkelijkProfessionalRuimtevaartVeiligheid

Noodlanding na mislukte lancering ISS-astronauten

Twee astronauten die naar het ISS-ruimtestation gelanceerd werden in een Sojoez-raket, zijn na een noodlanding weer veilig op terug op aarde geland, zo melden verschillende internationale media.

Lancering
Tijdens de lancering van de Sojoez-raket vanaf de Baikonur Cosmodrome in Kazachstan ging er iets fout tijdens het loskoppelen van een van de, of beide, draagraketten. Hierdoor werd de capsule waar de twee astronauten inzaten, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin, losgekoppeld. De raket werd rond 10:40 uur gelanceerd, maar 123 seconden later ging het mis.

Landing
Nadat de capsule losgekoppeld was daalde het af naar de aarde. Deze ballistische afdaling was scherper dan normaal, waardoor de twee astronauten meer G-krachten te verduren kregen. De capsule landde zo’n 20 kilometer ten westen van de Kazachstaanse stad Jezqazğan.

Astronauten
De twee astronauten werden zo’n 90 minuten na de lancering uit de capsule bevrijd en verkeren ‘in een goede conditie’, aldus de reddingsploeg die op de landingsplek van de capsule aanwezig was. Wat voor invloed de mislukte lancering op de werkzaamheden en bezetting van het ISS-station heeft is nog onbekend.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button