IncidentenLiefhebberMilitairNieuws

Belgische F-16 explodeert door verdwaalde granaat

Een F-16AM van de Belgische luchtmacht is donderdagmiddag tijdens onderhoudswerkzaamheden ontploft. Door de daaropvolgende brand is het toestel onherstelbaar beschadigd, zo schrijven Belgische media.

Rook
Het incident vond plaats op de vliegbasis Florennes, waar twee squadrons met F-16’s gestationeerd. De ontstane zwarte rook was tot in de verre omtrek te zien.

Explosie
Twee andere F-16’s, die vlakbij geparkeerd stonden, raakten door de explosie beschadigd. Twee onderhoudstechnici liepen lichte verwondingen (gehoorschade) op. Naar de oorzaak van het incident is een onderzoek gestart.

Munitie
De Belgische krant Het Nieuwsblad meldde gisteravond online, dat de explosie is veroorzaakt door per ongeluk vanuit een andere F-16 afgevuurde munitie. Tijdens onderhoud aan een F-16 binnenin een nabijgelegen hangaar, zouden door het kanon van dat toestel enkele 20mm granaten zijn afgevuurd. Eén granaat raakte een F-16 die buiten op het platform stond, afgetankt en klaar voor een vlucht later die middag. Een grote explosie en brand waren het gevolg. Een tweede toestel raakte licht beschadigd door de afgevuurde granaten.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button