IncidentenNieuwsOpmerkelijk

American Airlines-vlucht wijkt twee keer uit | Video

American Airlines-vlucht AA263 van Dallas naar Beijing is donderdag uit voorzorg twee keer uitgeweken, eerst vanwege een medisch incident en vervolgens om een technisch mankement.

Edmonton
Nadat de Boeing 787-8 (N814AA) van Dallas Fort-Worth was vertrokken besloot de bemanning uit te wijken naar Edmonton, vanwege de medische toestand van een passagier. Maar vlak voor de landing in Edmonton kregen de piloten te maken met een technisch probleem met de flaps.

Calgary
De piloten zouden een ‘mayday’ hebben uitgebracht en vroegen om assistentie door hulpdiensten. Hiervoor werd de landing in Edmonton afgebroken, en werd uitgeweken naar Calgary. Volgens getuigen tegenover The Dallas News koos men voor Calgary omdat de langste landingsbaan daar zo’n 1000 meter langer is dan in Edmonton.

Gewicht
Voor de landing werd eerst nog kerosine geloosd, om extra gewicht te verliezen. Bijna zeven uur na vertrek vanuit Dallas, landde de Boeing veilig op Calgary. De passagier die medische hulp nodig had werd door een aantal artsen opgewacht, terwijl technici het toestel inspecteerden.

De landing werd door een ooggetuige op video vastgelegd. Op de beelden is te zien dat de flaps van het toestel niet in de landingspositie zijn uitgezet en dat de kleppen van het landingsgestel niet zijn vergrendeld:

Overnacht
Alle passagiers hebben accomodaties aangeboden gekregen om de nacht door te brengen in Calgary. Een vervangende Dreamliner werd vanuit Dallas naar Calgary gevlogen, waarmee de passagiers hun reis naar Beijing de volgende ochtend konden vervolgen. Aan boord waren ook technici van American om de Boeing te onderzoeken. Het gestrande toestel staat sindsdien nog op Calgary.

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button