fbpx
AirlinesNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewProfessionalVliegvelden

‘Ryanair-crew slaapt op de grond’ | Update

Afgelopen maandag kwam via Twitter naar buiten dat Ryanair de in Portugal gestationeerde cabin crew op de luchthaven van het Spaanse Malaga op de grond had laten slapen. Ryanair brengt nu beelden naar buiten waarop te zien is dat de foto in scene is gezet.

Update
Ryanair heeft een video naar buiten gebracht waaruit volgens de maatschappij blijkt dat de foto, die veel ophef veroorzaakte, in scene is gezet. Eerder liet de maatschappij al weten dat de foto nep zou zijn. Ryanair ontkent niet dat er geen hotelkamers beschikbaar waren, maar liet wel weten dat de crew naar een VIP-lounge werd overgebracht. Dit zou volgens de medewerkers van de lounge ‘onmogelijk’ zijn geweest. Onder de video is het artikel van afgelopen maandag terug te vinden.


Storm
De cabin crew kon hun vlucht niet uitvoeren omdat een zeldzame tropische storm, restanten van orkaan Leslie, in de nacht van zaterdag op zondag het vliegverkeer in Portugal verstoorde. Hierdoor kon de Ryanair-vlucht vanuit Malaga niet vertrekken en moest de crew overnachten op de luchthaven.

Grond
Op de foto is te zien hoe de crew op de grond van een kamer op het vliegveld probeert te slapen. De fotograaf van de foto, Jim Atkinson, vroeg via Twitter aan het hoofd Operaties van Ryanair, Peter Bellew, waarom de crew niet naar een hotel werd gebracht.


Leugens
Bellew laat weten dat ‘alle hotels volledig volgeboekt waren in Malaga’ en dat de crew later op de avond naar een VIP-lounge op de luchthaven is gebracht. Volgens Alex Macheras van de website Aviationanalyst, zijn beide uitspraken leugens. Er zijn volgens hem ‘minstens 400 hotels in de stad’ én is het op dit moment laagseizoen, waardoor ‘het onmogelijk is dat alle hotels volgeboekt waren’.


Lounge
Daarnaast nam Macheras contact op met de ‘Sala VIP lounge’, de enige lounge op het vliegveld van Malaga. Daar hebben ze niet één persoon van de crew gezien. Volgens de lounge-medewerkers is het niet alleen ‘tegen het beleid van de lounge’, maar is het zelfs onmogelijk dat de crew er binnen is geweest, omdat ‘de lounge iedere avond om 23:00 uur sluit.’

Ryanair
Ryanair meldt in een statement dat ‘de foto duidelijk in scene is gezet en niemand van de crew “op de vloer” heeft geslapen.’ Op 12 oktober was het nationale feestdag in Spanje en zaten daarom ‘alle hotels vol’. Ook zou volgens de prijsvechter niemand van de crew op de vlucht terug naar Portugal moeten werken. Het is in ieder geval olie op het vuur voor de vakbonden die al lange tijd met de Ierse prijsvechter overhoop liggen over de werkomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button