fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsRuimtevaart

Mercurius-sonde start 7-jarige reis

De ruimtesonde BepiColombo is zaterdag begonnen aan een 7-jarige reis naar Mercurius. De sonde werd om 04:45 (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf Kourou in Frans-Guyana.

Delen
Het toestel werd door Airbus ontwikkeld voor ESA en JAXA. Met twee missies gaat de sonde ongeveer 8,5 miljard kilometer afleggen. BepiColombo bestaat uit twee delen: Het Europese deel is vooral gericht op het oppervlak van Mercurius en de zwaartekracht rond de planeet, terwijl het Japanse deel van JAXA de zonnewind bestudeert en de constante stroom van geladen deeltjes van de zon die op de planeet komen.

Zon
Omdat de planeet dicht bij de zon staat wordt het een moeilijke reis. De sonde moet in 2025 aankomen op Mercurius. “Deze erg complexe missie is het resultaat van een inspirerende internationale samenwerking tussen 83 bedrijven uit 16 Europese landen en Japan”, aldus Nicolas Chamussy, hoofd van de ruimtesystemen bij Airbus.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button