AirlinesEindhoven AirportNieuwsProfessionalStaking

Eindhovens cabinepersoneel Ryanair legt dinsdag werk neer

Op dinsdag 23 oktober leggen 25 tot 30 leden van het cabinepersoneel van Ryanair dat in Eindhoven gestationeerd is, het werk neer, zo meldt FNV Luchtvaart.

Staking
Van de 98 cabinemedewerkers die op de Eindhovense luchthaven gestationeerd zijn, leggen 25 tot 30 leden morgen voor 24 uur het werk neer. Zij zullen in plaats van hun normale werkzaamheden uit te voeren, in het provinciehuis Brabant een petitie aan gedeputeerde Pauli overhandigen. ‘De provincie is aandeelhouder van de luchthaven en heeft miljoenen euro’s belastinggeld geïnvesteerd om onder andere prijsvechter Ryanair te faciliteren’, aldus de vakbond.

Proeftijd
Door de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport is het cabinepersoneel dat nog in zijn proeftijd zat direct op straat komen te staan. Leen van der List van FNV Luchtvaart zegt: ‘Wie werkt vanuit Eindhoven, valt onder het Nederlandse arbeidsrecht, oordeelde de rechter eerder. Dit betekent dat Ryanair om de tafel moet met de Nederlandse vakbonden als zij de basis willen sluiten.’

Werknemersrechten
Van der List: ‘Ryanair heeft zich nooit wat aangetrokken van werknemersrechten of van Nederlands (arbeids) recht. Het kabinet mag Ryanair niet laten wegkomen met alle schofferingen. Het is tijd dat minister Koolmees van Sociale Zaken en werkgelegenheid zwart op wit zet dat werknemers die in Nederland wonen en werken vallen onder Nederlands recht. Zowel nu als in de toekomst. Hij moet daarvoor wetgeving maken in lijn met EU regels. Anders kan Ryanair over een half jaar opnieuw een basis in Nederland openen met zijn huidige business model.’

Kort geding
Vorige week liet de FNV weten een kort geding aan te spannen tegen Ryanair. De vakbond wil hiermee duidelijkheid van Ryanair eisen over de reden waarom de basis op Eindhoven Airport zal sluiten.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close