fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

België kiest F-35 als vervanger van de F-16

België kiest voor de Lockheed Martin F-35 als vervanger van de F-16, als gevechtsvliegtuig voor de Belgische luchtmacht. Dit melden diverse Belgische media.

Volgens anonieme bronnen binnen de Belgische regering, aangehaald in Belgische media, heeft men gekozen voor de Amerikaanse F-35. De Franse Dassault Rafale en de Europese Eurofighter Typhoon zijn de verliezende kandidaten.

Bekendmaking
De Belgische order heeft een waarde van ongeveer 3,6 miljard euro. Voor dit bedrag kunnen 34 F-35 toestellen worden aangeschaft. Het Britse BAe Systems vertegenwoordigt de Europese partners van Eurofighter in de Belgische competitie. Een woordvoerder van BAe Systems reageerde op het nieuws aan Up in the Sky: “We zijn op de hoogte van de berichten in de media, maar op dit moment is er nog geen officieel besluit bekend gemaakt door de Belgische regering. We wachten een officiële bekendmaking van de Belgische regering af.”

Offerte
14 februari 2018 was de deadline voor het ‘best and final offer’ aan de Belgische regering. Inmiddels begint de tijd te dringen voor België. Volgens Belgische media is de offerte voor de F-35 met twee weken verlengd tot 28 oktober. BAe Systems: “We hebben op 14 februari een allesomvattend ‘Best and Final Offer’ ingediend bij het officiële Air Combat Capability-programma. We geloven dat ons Europees voorstel via Eurofighter de beste oplossing blijft om te voldoen aan de operationele, veiligheids- en industriële behoeften van België.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button