fbpx
AirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Lufthansa vult mogelijk Airbus A350-vloot met 787’s aan’

Lufthansa kijkt niet alleen naar Airbus maar ook naar concurrent Boeing om de huidige widebody-vloot uit te breiden met 787’s, zo meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen bekend met de materie.

Voorstel
Lufthansa heeft aan zowel de Europese vliegtuigbouwer Airbus, als aan de Amerikaanse concurrent Boeing gevraagd om met een voorstel te komen om de huidige widebody-vloot uit te breiden. Volgens de bronnen kan de beslissing van Lufthansa binnen enkele maanden bekend worden. Het bedrag dat met de vlootuitbreiding gemoeid gaat ligt rond de 5 miljard dollar (4,36 miljard euro) aan catalogusprijzen.

Korting
Dat bedrag zal Lufthansa niet hoeven ophoesten aangezien het normaal is dat maatschappij kortingen krijgen bij grote aankopen, maar de Duitse maatschappij is volgens de bronnen niet alleen maar uit op korting. Ook wil Lufthansa af van de Airbus A340’s in de vloot, waarvan het al langzaam afscheid aan het nemen is. Dat blijkt lastig, want Airbus is zeven jaar geleden gestopt met de productie van die toestellen én verbruiken de vliegtuigen, in vergelijking met nieuwere toestellen, erg veel brandstof.

Overname
Dat maakt het voor Boeing en/of Airbus lastiger om een deal te maken. Want als zij de A340’s overnemen, moeten zij die wel weer aan een airline kunnen slijten, maar het toestel is niet erg in trek door het hoge brandstofverbruik. Lufthansa heeft op dit moment 17 Airbus A340-600’s en 15 Airbus A340-300’s in de vloot. Samen met de dochtermaatschappijen heeft de Lufthansa-groep 50 Airbus A340’s in dienst.

Vloot
De widebody-vloot van Lufthansa (zonder dochtermaatschappijen) bestaat nu uit:

  • 19 Airbus A330-300’s
  • 15 Airbus A340-300’s
  • 17 Airbus A340-600’s
  • 11 Airbus A350-900’s
  • 13 Boeing 747-400’s
  • 19 Boeing 747-8’s
  • 14 Airbus A380-800’s

In totaal heeft Lufthansa een bestelling van 25 Airbus 350-900’s uitstaan, waarvan er dus al 11 in de vloot zijn opgenomen. Ook hebben de Duitsers een optie uitstaan om nog eens dertig A350’s te kopen. Vijf jaar geleden bestelde Lufthansa 34 Boeing 777-9’s, maar twijfelde vorig jaar of ze die bestelling wel door moeten zetten. Als Lufthansa de bestelling wél doorzet, worden ze waarschijnlijk in 2020, de launch customer van de 777-9.

Keuze
De knoop om nog meer A350-900’s te bestellen, of toch uit te kiezen voor de 787 Dreamliners van Boeing, zal in de loop van komende maanden door Lufthansa doorgehakt worden.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button