fbpx
Editors choiceKLMNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewProfessional

Piloot met alcohol mag niet meer bij KLM werken

De rechter ‘ontbindt de arbeidsovereenkomst’ tussen KLM en een in mei in Oslo opgepakte co-piloot van KLM, die een te hoog alcoholpercentage in zijn bloed had, zo blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter.

Alcohol
In mei van dit jaar werd in Oslo, tijdens een alcoholcontrole, een KLM-piloot opgepakt nadat er een te hoog alcoholpercentage in zijn bloed werd gevonden. In het verslag van het proces tussen KLM en de co-piloot staat: ‘de herhaalde ademtest van de piloot wees erop dat zijn alcoholpromillage boven de toegestane 0,2 lag.’ Een klein half uur later werd er bloed afgenomen en daaruit bleek dat er sprake was van 0,35 mg alcohol per milliliter bloed.

KLM
KLM verzocht de kantonrechter ‘om de arbeidsovereenkomst met piloot zo spoedig mogelijk te ontbinden.’ De desbetreffende piloot vond deze sanctie te zwaar en ging daar tegenin. Alle tegenargumenten werden door de rechtbank van tafel geveegd en de kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van partijen met ingang van 1 november 2018.

Vergoeding
Uit de stukken van de rechtbank blijkt dat: ‘zijn arbeidsduur vanwege ouderschapsverlof tijdelijk teruggebracht tot 80% van de fulltime aanstelling.’ Hierdoor was hij per periode van vier weken 14 dagen vrij. ‘Het laatstelijk genoten salaris bedraagt (op basis van die 80%) € 5.009,82 bruto per maand (exclusief vakantiebijslag en emolumenten).’ Voor het geval de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter zou worden ontbonden, vond de piloot dat hij aanspraak maakte op ‘een billijke vergoeding.’ Volgens hem omdat er ‘van ernstige verwijtbaarheid aan zijn kant geen sprake is geweest.’

Vergoeding
Die ‘billijke vergoeding’ zou € 760.545,34 bedragen, ‘bestaande uit € 650.545,34 aan inkomensverlies gedurende 20 jaar, € 90.000,– aan schuld die [verweerder] vanwege zijn vliegopleiding nog heeft en € 20.000,– bruto aan immateriële schadevergoeding’.
De kantonrechter wees de tegenverzoeken en -vordering van de piloot af.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button