FinancieelInnovatieNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol haalt half miljard op voor verduurzaming

Schiphol heeft door middel van een lening bij beleggers een half miljard euro opgehaald om het vliegveld te verduurzamen, zo meldt de Amsterdamse luchthaven.

Verduurzamen
Begin oktober werd het actieplan ‘Slim en Duurzaam’ aan minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) Cora van Nieuwenhuizen overhandigd. Met het plan wil de luchtvaartsector de CO2-uitstoot in 2030 met 35 procent hebben teruggedrongen. Om daar werk van te maken heeft Schiphol nu een lening van 500 miljoen euro ontvangen.

Actieplan
‘Onderdeel van dat actieplan is namelijk dat alle terminals, kantoren en de grondoperatie van alle luchthavens aangesloten bij de Royal Schiphol Group klimaatneutraal worden’, aldus de luchthaven. Ook voert Schiphol andere maatregelen in.

Schiphol
Dick Benschop, topman bij Schiphol, liet bij de overhandiging van het actieplan weten dat de komende jaren een plan ontwikkeld wordt om de luchtvaartmaatschappijen die met schonere vliegtuigen de luchthaven aandoen, minder havengelden te laten betalen dan airlines die met meer vervuilende toestellen van en naar Schiphol vliegen. Benschop: ‘op breed front wordt de vloot in de luchtvaart vernieuwd en wij willen hieraan bijdragen door het vliegen met schonere toestellen te stimuleren met de prijsprikkel.’

Thema’s
De zeven thema’s van het actieplan om de CO2-uitstoot terug te dringen zijn zijn:

  • Optimaliseren van vliegroutes en procedures
  • Stimuleren van schonere vliegtuigen via luchthavengelden
  • Inzet van duurzame brandstof
  • Radicale vlootvernieuwing
  • Inzet van de internationale trein en andere duurzame modaliteiten op korte afstanden
  • Emissieloze luchthavens
  • Snelle en efficiënte reis van en naar het vliegveld
Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button