fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Slechte zomer zorgt voor herfststorm Small Planet

Het Litouwse moederbedrijf Small Planet Airlines bevindt zich na een slechte zomer en aanhoudende geldzorgen in een ware herfststorm. De verschillende afdelingen moeten op de schop om zo de toekomst veilig te stellen, zo meldt de airline.

Schuldeisers
Nadat in september bekend werd dat de Duitse tak van Small Planet in financieel zwaar weer verkeert en enkele weken later bleek dat de Poolse tak van de airline ook geldproblemen heeft, is nu het Litouwse moederbedrijf aan de beurt. De maatschappij heeft bij de Litouwse regering een aanvraag voor bescherming van schuldeisers ingediend, om zo de betalingen aan schuldeisers uit te stellen.

Rode cijfers
Volgens Kristijonas Kaikaris, de ceo van de Litouwse tak van Small Planet, noteren de Duitse en Poolse afdeling rode cijfers, de Litouwse afdeling noteert, op dit moment, nog zwarte cijfers. Dit jaar zou de winst 3,4 miljoen euro bedragen, maar moet dit in de schulden van Duitsland en Polen worden gepompt om die maatschappijen zo snel mogelijk weer rendabel te maken. Door die verschuiving van geld komt de Litouwse airline in financiële problemen.

Compensatieclaims
Los van de financiële strubbelingen binnen het bedrijf, moet de airline naar verwachting van de Duitse claimorganisatie EUFlight, nog zo’n 9 miljoen euro aan compensatieclaims aan passagiers betalen. Afgelopen zomer was er eentje met veel onregelmatigheden bij de Duitse afdeling van de maatschappij, wat tot veel vertragingen en annuleringen leidde.

Oplossing
De oplossing voor de (financiële) problemen van de maatschappij ligt volgens Kaikaris in het vinden van investeerders. Volgens de Duitse website Airliners.de is voor de Duitse tak een investeerder gevonden en wordt deze vrijdag bekend gemaakt. Vooralsnog zullen er in Polen en Litouwen banen verdwijnen door de herstructurering, in Duitsland is dat nog niet zeker.

Vliegen
In de tussentijd blijven de acht Airbus A320-200’s van de Litouwse maatschappij in de winter vliegen. Van die acht vliegtuigen worden er twee aan de nieuwe Vietnamese maatschappij Bamboo Airlines geleaset. In Duitsland schroeft Tui komende winter het aantal vluchten met Small Planet Airlines terug, maar doekt de samenwerking niet helemaal op. Of Small Planet de volgende luchtvaartmaatschappij wordt, na VLM, Primera Air en Cobalt Air, die het hoofd niet boven water kan houden, zullen de komende maanden uitwijzen.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button