MilitairNieuwsProfessional

België verkiest F-35 boven Eurofighter Typhoon

België kiest definitief voor de Lockheed Martin F-35, als vervanger van de F-16. Donderdag maakte de Belgische regering dit bekend tijdens een persconferentie.

De voornaamste tegenkandidaat van de F-35 was de Eurofighter Typhoon. Frankrijk bood de Dassault Rafale aan België, maar deed dit buiten de officieel procedure om.

Economie
De order voor 34 toestellen vertegenwoordigt een waarde van 4 miljard euro. Volgens de Belgische minister van Economische Zaken Peeters zal eenzelfde bedrag terugvloeien naar de Belgische economie. “Bedrijven kunnen deelnemen aan de productie van de F-35”, volgens Peeters. De Belgische oppositie blijft kritisch op de keuze voor de F-35 en noemt het ‘de miskoop van de eeuw’. De kritiek richt zich verder op de keuze voor een Amerikaans in plaats van een Europees toestel.

Aanschaf
Lockheed Martin schrijft in een persverklaring vereerd te zijn door de keuze van Belgische regering voor de F-35. België wordt het dertiende land dat de F-35 gaat aanschaffen. De eerste F-35’s zullen naar verwachting in 2023 aan Belgische luchtmacht worden geleverd.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close