fbpx
InnovatieNieuwsNL NieuwsProfessionalVliegtuigen

Door vliegtuig opgewekte groene stroom stap dichterbij

Het opwekken van groene stroom door middel van vliegtuigen op grote hoogte is, dankzij een subsidie, een stap dichterbij om werkelijkheid te worden, zo melden Ampyx Power en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Samenwerking
Het Nederlandse bedrijf Ampyx Power en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum slaan de handen ineen om het ontwerp van een vliegtuig dat ingezet wordt om op grote hoogte windenergie op te wekken te optimaliseren. Dit kan doordat zij een subsidie hebben ontvangen van Topsector Engergie- TKI Wind op Zee.

Huishoudens
Met deze subsidie wordt een nieuwe stap gezet om een Airborne Wind Energy Systeem (AWES) op te schalen naar een grootschalig megawatt-systeem. Zo’n systeem kan met z’n relatief kleine omvang gebieden ontsluiten die nu vanwege te hoge kosten of mindere windcondities niet in aanmerking komen voor windenergie, zoals gebieden ver landinwaarts of op diepe zee. Met één zo’n megawatt systeem kunnen in de toekomst 2000 huishoudens worden voorzien van groene stroom’, aldus de bedrijven.

Vliegtuig
Een essentieel onderdeel van dit systeem is het vliegtuig dat met een kabel aan een lier verbonden is die zich op een platform, bijvoorbeeld een oude windturbine op zee, bevindt. Door het vliegtuig autonoom te laten opstijgen en hoog in de lucht, boven de 200 meter, patronen te laten vliegen wordt de kabel steeds uitgerold, waardoor de lier gaat draaien en als een dynamo stroom produceert. Ampyx Power en NLR zijn hiervoor een nieuw vliegtuig aan het ontwikkelen; de AP4. Het is de commerciële opvolger van het prototype AP3 dat momenteel wordt gebouwd door Ampyx Power.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button