NieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

Milieufederatie: veel meer gehinderden Schiphol

Volgens de milieufederatie Noord-Holland hebben bijna 200.000 mensen mensen ernstig last van Schiphol gehad in 2016. Dat is volgende de milieuclub anderhalf keer meer dan Schiphol rapporteert. Het aantal slaapverstoringen zou twee keer zo hoog zijn, 40.000.

Analyse
Milieufederatie Noord-Holland baseert zich op een eigen nieuwe analyse van de hinderbelevingsrapporten die door de GGD’s zijn opgesteld. “Nu we voor het eerst alle onderzoeken van de GGD’s rondom Schiphol naar de beleving van geluidshinder op een rij hebben gezet, blijkt dat de werkelijk ervaren hinder veel groter is dan de berekende hinder”, aldus Sijas Akkerman, directeur van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland: “Als de overheid de werkelijk beleefde geluidshinder serieus zou nemen, dan zou Schiphol moeten krimpen, in plaats van groeien.”

Verschil
Het verschil is voor een deel te verklaren uit het feit dat de GGD’s een groter gebied hebben onderzocht. Ze zijn buiten de opgestelde ‘geluidscontouren’ gaan onderzoeken. Dat Schiphol de overlast berekent en niet meet, is ook een doorn in het oog van de stichting. “We moeten de discussie over de toekomst van Schiphol voeren op basis van cijfers over de werkelijke geluidshinder, en niet op basis van theoretisch berekende cijfers over geluidshinder. Die cijfers zijn misleidend want de geluidshinder van mensen die toevallig buiten de geluidscontour wonen wordt niet meegenomen”, aldus Akkerman.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close