fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOpmerkelijkProfessionalVeiligheid

Lion Air 737 MAX 8 met 189 inzittenden crasht in Javazee

Vlucht JT610, een Boeing 737 MAX 8 van Lion Air, is met 189 inzittenden neergestort in de Javazee. Het is niet duidelijk of er overlevenden zijn, zo laat de Indonesische overheid weten. Het is de eerste MAX die gecrasht is.

Vlucht
De Boeing 737 MAX 8, van slechts 2 maanden oud, vertrok als Lion Air-vlucht JT610, om 00:31 uur ‘s nachts, Nederlandse tijd vanuit Jakarta op Java naar de eindbestemming Pangkal Pinang op het eiland Bangka. Dertien minuten na vertrek verdween het toestel, boven de Javazee, van de radar. De piloten zouden kort daarvoor nog gevraagd hebben om terug te mogen keren naar de Internationale luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta. Er is geen noodcode uitgezonden.

Inzittenden
In het vliegtuig waren 181 passagiers en 8 bemanningsleden aanwezig. Of iemand de crash heeft overleefd is niet duidelijk, omdat het toestel pas net gevonden is. Boeing laat weten dat het wrak gevonden is. Ook drijven er brokstukken en olievlekken in de Javazee. De Javazee is op de plek van de crash 30 tot 35 meter diep. De overheid zegt dat er duikers gestuurd zijn om het wrak te zoeken.

Video van de crashsite

Problemen
De CEO van Lion Air zegt tegen Reuters dat er tijdens de vorige vlucht problemen met het toestel waren. “Deze zijn volgens de procedure opgelost”, zo zegt hij. Wat die problemen waren is nog niet bekend. De piloten hebben samen 11.000 vlieguren. DE data vanuit het vliegtuig is nog niet bekeken. Ook is de zwarte doos nog niet gevonden.

Boeing
Vliegtuigbouwer Boeing laat in een statement weten dat het ‘diep bedroefd is en ze aan de familie en vrienden van de inzittenden denken.’ Ook staat het bedrijf klaar om waar nodig technische ondersteuning te bieden en volledig mee te werken met het onderzoek naar de crash.

Data
Volgens data van Flightradar24 vertrok het toestel om 06:20 uur lokale tijd en zou een uur later moeten landen. Toen het toestel op 2.000 voet (600 meter) hoogte was, daalde het met meer dan 150 meter. Daarna steeg de MAX door naar 1.500 meter. Op die hoogte bleef het vliegen tot het van de radar verdween. Op eerdere vluchten op die route zat het toestel dat punt al op zo’n 5 kilometer hoogte. In de laatste momenten haalde het toestel een snelheid van 345 knopen.

Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button