fbpx
AirlinesInnovatieNieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Schiphol ideale locatie voor elektrisch vliegen’ | Video

EasyJet-topman Johan Lundgren ziet Schiphol als ideale locatie om van en naar elektrisch te vliegen. Samen met de ceo van Wright Electric, Jeffrey Engler, vertelden zij op Schiphol over de vooruitgang in het ontwikkelen van een elektronisch vliegtuig.

Schiphol
In 2030 zou het eerste elektrische vliegtuig van easyJet moeten vliegen, althans als het aan Lundgren en Engler ligt. Volgens Lundgren is Schiphol een belangrijke luchthaven om elektrisch naar te vliegen. ‘Vanuit Schiphol kan het elektrische vliegtuig in de toekomst tussen Amsterdam en Londen vliegen, een van de drukste Europese routes’. Het elektrische vliegtuig zou zo’n 500 kilometer kunnen afleggen, en daar valt Londen vanuit Schiphol onder.

Commercieel
Het eerste tweepersoons elektrisch vliegtuig van Wright Electric-partner Axter Aerospace vliegt al rond, maar naar verwachting zal het eerste vliegtuig dat negen personen kan vervoeren volgend jaar vliegen. Wright heeft een prototypemotor gemaakt dat vier keer zo sterk is als de motor in het tweepersoonsvliegtuig. Daarna zou een elektrisch vliegtuig ontwikkeld kunnen worden die 50 mensen kan vervoeren en uiteindelijk zal er een elektrisch vliegtuig zijn ter grote van de Airbus A320-familie. Die toestellen kunnen ongeveer 180 mensen vervoeren.

Geluid
Ook is volgens Lundgren Schiphol een ideale locatie omdat ‘het debat rond de geluidsoverlast van vliegtuigen hier erg actueel is.’ Volgens Engler zou het elektrische vliegtuig ’50 procent’ stiller zijn dan de huidige toestellen.

Kosten
Naast de geluidsreductie is ook het reduceren van de brandstofkosten voor easyJet een grote drijfveer om de research en ontwikkeling van een elektronisch vliegtuig te ondersteunen. EasyJet geeft Wright een inkijk in de organisatie en stelt allerhande informatie beschikbaar om het project tot een goed einde te brengen.

Vliegtuig
Het toestel is bedoeld voor de korte afstand, tot 540 kilometer. Twintig procent van de easyJet-klanten vliegt deze afstand of minder. De route’s van Amsterdam naar Londen of naar Hamburg zijn voorbeelden die elektrisch kunnen worden gevlogen met dit te ontwikkelen toestel.

Wright Electric
Wright Electric is opgericht in 2016 door een team van luchtvaartingenieurs, aandrijfsysteem- en batterij deskundigen. Wright Electric heeft als doel om klimaatopwarming terug te dringen via elektrisch vliegen. Het team bestaat uit mensen van NASA, Boeing en Cessna.

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button