fbpx
NieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegvelden

Nieuwe luchthaven Istanbul geopend, maar niet in gebruik

Op de Dag van de Republiek, een Turkse nationale feestdag, opende president Erdogan de nieuwe luchthaven Istanbul New Airport, zo melden verschillende media.

New Airport
Het Istanbul New Airport is een van de grootste vliegvelden ter wereld. Qua vloeroppervlak is de terminal volgens de Turkse transportminister Ahmet Arslan zelfs de grootste die er bestaat. In het project wordt zo’n 10 miljard dollar (8 miljard euro) geïnvesteerd. Jaarlijks zullen zo’n 90 miljoen passagiers de luchthaven passeren, al wordt er al gewerkt aan een verdere uitbreiding naar 200 miljoen passagiers per jaar. Alleen is daar nu nog weinig van te zien.

Erdogan
De reden dat daar weinig van te zien is, is de strakke deadline die Erdogan gesteld had. De luchthaven moest en zou op 29 oktober geopend worden. Dat er, om de deadline te halen, in de loop van de bouw verschillende doden en gewonden zijn gevallen, wordt door de Turkse overheid niet over gesproken. Ook een staking half september over de werkomstandigheden en de hoge werkdruk werd stevig neergeslagen door zo’n zeshonderd arbeiders op te pakken.

Eerste
Het was president Erdogan die in juni als eerste persoon met een van de regeringsvliegtuigen op de luchthaven landde. Dat was echter niet de 747-8 die hij van de Qatarese regering heeft gekregen. Turkish Airlines zal in de toekomst vluchten van het nieuwe vliegveld uitvoeren, maar voor nu wordt er nog vooral op het Istanbul Atatürk-vliegveld gevlogen. Als de nieuwe luchthaven daadwerkelijk in gebruik genomen wordt, sluit de deuren van de luchthaven Istanbul Atatürk.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button