AirlinesFinancieelKLMNieuwsNL nieuwsProfessional

Ook KLM heeft last van hoge brandstofprijs

KLM heeft in het derde kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 5,2 procent gerealiseerd, maar ziet toch een lagere winst door, onder andere, de hoge brandstofkosten, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van Air France-KLM.

KLM
KLM zag in het derde kwartaal de omzet met 5,2 procent groeien naar 3,11 miljard euro. De operationele winst daalde echter met 15 miljoen euro naar 573 miljoen. Kijkende naar de eerste negen maanden van dit jaar groeide de omzet met 5 procent naar 8,29 miljard euro en daalde de operationele winst naar 960 miljoen euro. Dat is 7 miljoen minder dan vorig jaar. ‘Gezien de dynamiek van stijgende brandstofkosten, zijn we tevreden met dit positieve resultaat. Als KLM blijven we ondernemen, pionieren en investeren en dat zetten we ook in het vierde kwartaal voort’, aldus Pieter Elbers, topman bij KLM.

Air France
Bij de Franse tak van het luchtvaartconcern werd er in het het derde kwartaal ook een omzetgroei genoteerd, maar een lagere dan bij KLM. Bij de Fransen steeg de omzet met 3,5 procent naar 4,58 miljard euro. De operationele winst daalde met 66 miljoen euro naar 493 miljoen.

Winst
In de maanden januari tot en met september steeg de omzet bij Air France met 0,4 procent naar 12,05 miljard euro. De operationele winst daalde echter flink met 418 miljoen euro. Dat zorgt ervoor dat de operationele winst eind september op 328 miljoen euro ligt. De stakingen van het Air France-personeel eerder dit jaar hebben hier een impact op gehad.

Brandstof
Niet alleen de stakingen, maar ook de hogere brandstofkosten spelen mee in de lagere winst. Air France-KLM verwacht dat over heel 2018 de brandstofrekening 500 miljoen euro hoger uitvalt dan vorig jaar. Voor 2019 ramen zij een brandstofkostenverhoging van 900 miljoen euro in.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button