fbpx
AirlinesEindhoven AirportNieuwsNL NieuwsProfessional

Minister wil dat Ryanair Nederlands arbeidsrecht hanteert

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat Ryanair het Nederlandse arbeidsrecht hanteert voor de werknemers in Nederland van de luchtvaartmaatschappij, zo schrijft Koolmees (D66) in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij antwoorden geeft op Kamervragen van Gijs van Dijk (PVDA).

Brief
Op de vragen van Van Dijk over Ryanair laat Koolmees weten dat hij wil dat de in Nederland gestationeerde werknemers van Ryanair onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen. Ook geeft hij in de brief aan dat hij, samen met ministers uit België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken, vandaag een brief naar Ryanair heeft gestuurd met daarin de dringende vraag of de prijsvechter het lokale arbeidsrecht toepast.

Rechtbank
Op dezelfde dag dat de brief naar Ryanair is verstuurd, besliste de rechtbank van Den Bosch dat de airline de in Nederland gestationeerde piloten niet mag overplaatsen naar een andere basis, naar aanleiding van de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport. De sluiting gaat volgens Ryanair wel gewoon door op 6 november.

Blij
De vakbond FNV Luchtvaart is blij met de brief van de minister. ‘De druk vanuit FNV, VNV, PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius  en Kamerleden, waaronder Gijs van Dijk (PvdA), Cem Lacin (SP) en Suzanne Kröger (GL) heeft effect. Eindelijk wordt er een bodem gelegd in de markt voor arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid. Deze goede ontwikkeling is een succes voor onze leden bij Ryanair die zich soms op straffe van zware represailles sterk hebben gemaakt voor het verbeteren hun positie’, aldus FNV bestuurder Leen van der List.

Ryanair
Ryanair laat via een statement weten dat het ‘volledig voldoet aan alle EU-arbeidswetgeving. Ryanair blijft onderhandelen met onze mensen en hun vakbonden in heel Europa en we hebben al bevestigd dat we lokale contracten en lokale wetten aanbieden.’ Van alle Europese landen waar Ryanair actief is, zijn er twee waar ook daadwerkelijk een cao overeengekomen is, namelijk België en Italië.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button