AirlinesEditors choiceEindhoven AirportNieuwsNL nieuwsPilotenProfessionalStaking

Ryanair mag Eindhovense piloten niet overplaatsen |Update

De rechtbank in Den Bosch heeft geoordeeld dat Ryanair de piloten die in Eindhoven gestationeerd zijn, niet mag overplaatsen naar andere basissen, zo luidt de uitspraak van het kort geding dat aangespannen is door 16 Ryanair-piloten.

Sluiten
Het kort geding vond op donderdag 18 oktober plaats. De piloten wilden met de rechtsgang de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport voorkomen. Ryanair liet begin oktober weten de basis op de Brabantse luchthaven te sluiten als gevolg van een ‘hogere olieprijs, hogere onderhoudskosten en lagere ticketprijzen’. De piloten zien de sluiting als een vergeldingsactie voor de stakingen die zij gehouden hebben voor betere werkomstandigheden.

Uitspraak
De piloten hebben nu de rechtszaak gewonnen, want de uitspraak van de voorzieningenrechter stelt dat Ryanair de piloten niet mag overplaatsen. Als het overplaatsingsproces al in gang is gezet moet dat onmiddellijk stopgezet worden. Ryanair ‘dient ervoor te zorgen dat de vliegers de vluchten van en naar Eindhoven onverkort vanuit Eindhoven kunnen blijven uitvoeren. Enkel en alleen indien een vlieger uitdrukkelijk en ondubbelzinnig instemt met overplaatsing dan wel een mobile pilot contract, kan van overplaatsing sprake zijn’, aldus de rechtbank.

Ryanair
In een statement laat Ryanair weten de basis in Eindhoven toch te sluiten. ‘We hebben onze advocaten opgedragen om bezwaar aan te tekenen tegen deze uitspraak van de Nederlandse rechtbank over de procedure voor de overplaatsing van piloten. Het besluit van vandaag heeft echter geen effect op de sluiting van de basis in Eindhoven, die zal plaatsvinden zoals gepland op 6 november’, aldus Ryanair.

Dwangsom
Ook legt de rechtbank Ryanair een dwangsom van 250.000 euro op als zij zich niet aan bovengenoemde afspraken houdt. Daarnaast moet ‘Ryanair de vliegvaardigheden van de vliegers onderhouden op haar kosten en wel zodanig dat zij te allen tijde volledig bevoegd blijven een Boeing 737 te blijven vliegen.’ Ryanair zou via een bodemprocedure alsnog een overplaatsing kunnen afdwingen als zij kunnen bewijzen dat de overplaatsing noodzakelijk is.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/