fbpx
AirlinesNaast het nieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Ryanair-piloot op Eindhoven verdient circa 130.000 euro

Zestien Ryanair-piloten die zijn gestationeerd op Eindhoven Airport spanden een rechtszaak aan tegen hun werkgever. Daarbij moesten zij met de billen bloot over wat zij verdienen bij de Ierse prijsvechter.

Jaarbasis
Gekeken naar het gemiddelde dat deze zestien piloten minimaal bruto verdienen op jaarbasis, levert dat een bedrag op van 128.154 euro. Per maand is dat gemiddeld 10.679,50 euro.

Base
De rechtbank in Den Bosch bepaalde dat Ryanair de piloten het salaris door moet betalen na sluiting van de basis in Eindhoven. “Gebiedt Ryanair het loon en emolumenten van de vliegers maandelijks uiterlijk op de 28e van de betreffende maand volledig door te betalen, onder gelijktijdige verstrekking van een deugdelijke bruto / netto specificatie, ook na 4 november 2018 en ook als zij dan geen base in Eindhoven meer hebben, waarbij het gaat om ten minste de volgende bruto bedragen:”, zo staat in de uitspraak.

Vaardigheden
In de uitspraak staat ook dat de airline de piloten niet gedwongen kan overplaatsen. Bovendien moet de maatschappij ervoor zorgen dat de vliegers hun vaardigheden op peil kunnen houden, op kosten van Ryanair.

Bruto
Van de zestien piloten, waarvan de namen in de uitspraak zijn geanonimiseerd, verdient ‘eiser 15’ het meest; minimaal 13.957 euro per maand bruto. Van de groep van zestien, komen elf piloten sowieso boven de tien mille bruto per maand uit. ‘Eiser 6’ moet het stellen met minstens 5.695 euro bruto per maand en heeft daarmee het laagste salaris van deze groep.

Ierse
Ryanair meldde in juli van dit jaar, toen een staking van Ierse piloten aanstaande was, dat de Ierse vliegers tussen de 150.000 en 200.000 euro per jaar verdienen. Het is daarmee niet gezegd dat de Nederlandse collega’s slechter betaald worden, aangezien de rechtbank in Den Bosch het heeft over ‘minimale’ bedragen en niet bekend is of de piloten een dertiende maand krijgen of andere vergoedingen.

Fulltime
Ook staat er in de uitspraak niet bij of dit salarissen zijn op basis van fulltime- of parttime-dienstverbanden. Op de basis in Eindhoven werken 49 Nederlandse piloten, de zestien vertegenwoordigen dus eenderde van het totaal.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button