fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Ultieme poging sluiting Ryanair-basis te voorkomen

Vakbond FNV Luchtvaart doet een ultieme poging om de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport te voorkomen. Dat laat bestuurder Leen van der List desgevraagd weten.

Sluiten
De Ierse prijsvechter heeft aangekondigd de basis op Eindhoven Airport per aanstaande maandag 5 november te sluiten. FNV Luchtvaart stuurt de maatschappij vrijdag een brief.

Basis
In de brief doet de vakbond een beroep op Ryanair om het besluit tot sluiting terug te draaien. “Het besluit is op oneigenlijke gronden genomen”, zo stelt Van der List. “Ze sluiten de basis omdat er gestaakt is en niet om bedrijfseconomische redenen.”

Rechtbank
De FNV ziet zich gesterkt door een uitspraak van de rechtbank van Den Bosch in de zaak die Ryanair-piloten tegen de maatschappij hadden aangespannen. In de overwegingen die ten grondslag liggen aan het vonnis stelt de rechtbank dat ‘Ryanair haar bevoegdheden heeft misbruikt’. De rechter verbiedt sluiting van de basis echter niet.

Piloten
“Dat was ook niet geeist door de piloten”, zegt Van der List. “Dan kan de rechter dat ook niet toekennen.” De rechtbank bepaalde wel dat Ryanair de piloten na sluiting van de basis op Eindhoven niet kan dwingen om vanaf een andere basis te werken, hen moet doorbetalen en moet zorgen dat zij genoeg vlieguren kunnen maken om hun kwalificatie te behouden.

Nederlands
FNV Luchtvaart houdt er rekening mee dat Ryanair ondanks het appèl, niet terugkomt op haar besluit. “Dan proberen we wel het maximale eruit te halen voor onze leden”, aldus Van der List. Hij doelt dan op een schadeloosstelling. Van de 98 crewleden die vanaf de basis in Eindhoven werken, zijn tachtig lid van de FNV. Niet één van hen is Nederlands.

Protest
“Maar ze hebben inmiddels wel een leven opgebouwd hier, met partners en kinderen.” Een klein aantal van de cabinemedewerkers is volgens Van der List al ingegaan op het voorstel van Ryanair om vanaf een andere basis te gaan werken. “Onder protest.”

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Gerelateerde artikelen

Back to top button