fbpx
NieuwsProfessional

Turkije weigert brandstof aan enkele Iraanse vliegtuigen

Sommige Iraanse maatschappijen kregen vrijdag geen brandstof op de luchthaven van Istanboel. Eén vlucht werd gecanceld en andere airlines moesten een aantal passagiers weigeren om brandstof te besparen. Dat meldt het nieuwsbureau Demiroren.

Brandstof
Het Turkse Petrol Ofisi weigerde brandstof te geven aan vliegtuigen van de Iraanse maatschappijen Mahan Air, ATA Airlines, Qeshm Airlines en Iran Aseman Airlines. Deze airlines voeren vluchten uit tussen Teheran en Istanboel. Hierdoor moest in ieder geval één vlucht geannuleerd worden. Andere vluchten liepen vertraging op en sommige passagiers moesten worden geweigerd.

Passagiers
ATA Airlines besloot om met 100 in plaats van 160 passagiers te vliegen om minder brandstof te hoeven gebruiken. “Het is onmogelijk om alle passagiers te vervoeren, tenzij we brandstof aan beide bestemmingen van de vlucht krijgen. Bedrijven lijden verlies en het beschadigt het Turkse toerisme”, aldus Behzad Atarod, Istanboel Manager bij ATA Airlines.

Sancties
Alle sancties tegen Iran die Amerika met de nucleaire deal in 2015 ophief zijn vanaf komende maandag weer van kracht. Dit raakt onder andere de energiesector. Ook landen die niet stoppen met het importeren van Iraanse olie worden geraakt door de sancties.

Afhankelijk
Turkije is zeer afhankelijk van import om aan de energiebehoeften te voldoen. Iran is één van de belangrijkste bronnen vanwege de nabijheid, kwaliteit en de gunstige prijsverschillen. Met het weigeren van het verstrekken van olie aan Iraanse vliegtuigen wil Turkije economische sancties voorkomen.

Vrijstelling
Landen die in de problemen komen als zij geen Iraanse olie kunnen importeren, komen in aanmerking voor een vrijstelling. De Turkse minister van Energie, Fatih Donmez, is nog in onderhandeling met de VS om de vrijwaring te krijgen. Met de vrijstelling moet het land de import verminderen, maar mag het nog wel een tijdje olie uit Iran halen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button