ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Welcome Fokker F7! | Column Goof

De Catalina is bijna weg, helaas. Maar ze heeft een prachtig nieuw thuis gevonden. De Collings Foundation. Arjan Dros vertelde me tijdens het feestje van Zeusch Aviation dat ze een mooie Amerikaanse livery gaat krijgen, en zelfs een geschutskoepel. Elk goed verhaal heeft een happy end, en dat wordt het dan toch nog een beetje.

Tijd voor iets nieuws? Wat dacht u van een Fokker Trimotor? Exact conform het origineel na te bouwen door een stel vaardige vaderlandse vliegvrienden? Een prachttoestel, waar we geschiedenis mee hebben geschreven. Want feite is het toestel, de FVII, gelijk aan de H-NACC. Het eerste vliegtuig waarmee we naar Indië vlogen… Over VOC-mentaliteit gesproken, meneer Balkenende!

In de VS vliegen nog steeds eens stuk of acht Trimotors! Henry Ford jatte het geniale ontwerp namelijk van Fokker, en maakte er samen met een ander gestolen idee – de aluminium golfplaten van Junkers – een succes van. We hebben het over 1925…de Dakota was nog een decennium weg. Het ontwerp van Fokker was zijn tijd ver vooruit.

Die Amerikaanse Trimotor, daar vloog ik zelf een paar jaar terug een rondje mee, voor een dollar of vijftig. Vanaf Zephyr Hills, Florida. Dat zullen onder Hollandse omstandigheden pakweg honderd euro per pax worden, dus best betaalbaar. Zeer veilig bovendien, met die drie motoren.

De bouw zal een enorme, maar niet onmogelijke klus worden. Want het toestel bestond als ik het goed heb uit een metalen buizenframe met een houten vleugel. Er kunnen twee heel gescheiden groepen specialisten aan het werk. Sponsoring moet mogelijk zijn, zeker in deze tijden van hoogconjunctuur. Stermotoren zijn nog wel te vinden (M14P?).

Enfin, laat de antwoorden maar binnenstromen waarom dit allemaal luchtfietserij is, en totaal zeker absoluut geheid & gegarandeerd nìet kan. Ook een mooie Hollandse Traditie.

Goof Bakker

[email protected]

P.S. Mijn proofreader Peter van de Noort (u kent hem vast) meldt dat het Nederlands Transport Museum in Nieuw Vennep probeert de vliegende Australische Fokker F-7-replica ´Southern Cross´ tijdens één van de komende winters (vliegend) naar Nederland te halen. Dat zou een mooie start van het project zijn, vindt u niet?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button