AirlinesNieuwsProfessionalVeiligheidVliegtuigtype & -bouwer

‘Boeing komt bijna met veiligheidswaarschuwing 737 MAX’

Vliegtuigbouwer Boeing komt bijna naar buiten met een veiligheidswaarschuwing voor de 737 MAX-toestellen, zo meldt Bloomberg op basis van bronnen.

Waarschuwing
Die waarschuwing houdt in dat piloten een gebruiksaanwijzing krijgen hoe zij moeten reageren op een fout in het besturingssysteem. Die fout zorgt er voor dat de 737 MAX naar beneden wil duiken als de piloot op een bepaalde manier manueel vliegt. Dat komt door overtrek (Engelse term daarvoor is stall), een proces waarbij de luchtstroom het profiel van de vleugel niet meer kan volgen. De vleugel verliest dan grotendeels zijn liftkracht, waardoor het vliegtuig, indien de piloot niet ingrijpt, snel zal zakken of vallen. Het besturingssysteem van de MAX zou de overtrek niet goed kunnen detecteren waardoor het vliegtuig naar beneden wil duiken.

Onderzoek
De aankomende waarschuwing is gebaseerd op de eerste bevindingen van het onderzoek naar de oorzaak van de crash van Lion Air-vlucht JT610. Daaruit blijkt dat het niet goed reageren van het systeem op overtrek de mogelijke oorzaak is geweest van de crash. Hierdoor zou het Lion Air-toestel met een snelheid tot 600 mijl per uur (960 kilometer per uur) op het wateroppervlak van de Javazee zijn gestort.

Procedure
De waarschuwing van Boeing is de eerste concrete actie die voortkomt uit het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Boeing heeft een al bestaande procedure/gebruiksaanwijzing die de piloten in staat stelt om door te kunnen blijven vliegen als zij in de problemen komen door een foute meting van het systeem betreffende overtrek.

Boeing
Boeing laat in een statement weten dat zij op 6 november de betreffende gebruiksaanwijzing (operations manual bulletin) hebben uitgegeven. Zowel Lion Air als Garuda Indonesia hebben volgens Bloomberg nog geen gebruiksaanwijzing ontvangen.

Crash
Vlucht JT610 is maandag 29 oktober neergestort in de Javazee. In de Boeing 737 Max 8 waren 181 passagiers en 8 bemanningsleden aanwezig. Vorige week donderdag werd de eerste zwarte doos van het gecrashte toestel gevonden. Afgelopen vrijdag overleed een duiker bij de zoektocht.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button