LiefhebberMilitairNieuws

Spanje en Zuid-Korea ruilen A400’s en trainingstoestellen

Spanje en Zuid-Korea bereiden een verkoopdeal voor van trainings- en transportvliegtuigen voor de respectievelijke luchtmachten. Dit schrijft Defense News.

In plaats van verkoop, zou het gaan om een ruil van toestellen. Airbus A400M Atlas transporttoestellen zouden worden geruild tegen Koreaanse KT-1 en T-50 trainingstoestellen.

Vervanging
Tijdens de Farnborough Airshow deze zomer is het eerste voorstel gedaan voor de transferdeal. De Spaanse luchtmacht is op zoek naar een vervanger voor haar trainingsvloot. Deze bestaat uit ENAER T-35C Pillan turboprop toestellen, CASA 101 straaltrainers en F-5M gevechtsvliegtuigen. Het demoteam van de Spaanse luchtmacht is ook uitgerust met de CASA 101 Aviojet. Deze drie typen zouden dan worden vervangen door 34 KAI KT-1 ‘Wongbee’ turboprop toestellen en 20 KAI T-50 straaltrainers.

CASA C101’s van het Spaanse demoteam ‘Patrulla Aquila’ © Leonard van den Broek

Doorverkopen
Van de 27 door Spanje bestelde A400’s, heeft de Spaanse luchtmacht er maar 14 echt nodig. Met toestemming van Airbus, mag Spanje de 13 overige toestellen doorverkopen aan andere landen. Vier tot zes A400’s zouden nu bestemd zijn voor Zuid-Korea.

Uitbreiding
De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft recent aangegeven om extra transporttoestellen aan te willen schaffen. Op dit moment beschikt de Zuid-Koreaanse luchtmacht over C-130 Hercules en CN.235 transportvliegtuigen. Uitbreiding van de transportvloot met een groter type als de A400M, zou het bereik en transportcapaciteit aanzienlijk vergroten.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close