fbpx
AirlinesNieuwsProfessional

Air Astana richt eerste Kazachse low cost-maatschappij op

Air Astana richt in de eerste helft van volgend jaar de eerste Kazachse low cost-maatschappij op, zo vertelt Peter Foster, de ceo van Air Astana, tegen ATWonline.

Low cost
Volgens Foster wordt de eerste Kazachse low cost-maatschappij, FlyArystan genaamd, opgericht als antwoord op de snel veranderende lokale en regionale luchtvaartindustrie. FlyArystan zal ergens in de eerste helft van volgend jaar de eerste operaties uitvoeren. Hiermee moet de concurrentie aangegaan worden met Wizz Air, flydubai en Air Arabia, maatschappijen die ook vluchten van en naar Kazachstan uitvoeren.

Vloot
De nieuwe low cost-carrier zal de vluchten uitvoeren met een vloot van vier Airbus A320’s. De toestellen krijgen een één-klasse indeling en bieden ruimte aan 180 passagiers in economy. De vier vliegtuigen worden uit de vloot van Air Astana gehaald. Die vloot bestaat nu uit 33 vliegtuigen, waarvan negen A320’s. Foster denkt dat de FlyArystan-vloot tegen 2022 naar zo’n 15 vliegtuigen gegroeid zal zijn.

Financieren
‘De nieuwe maatschappij wordt volledig door Air Astana zelf gefinancierd en heeft geen leningen of andere vorm van geldschieters nodig. FlyArystan zal wat passagiers wegsnoepen van Air Astana, maar zal voor de ‘midden- en langetermijnvooruitzichten van Air Astana goed zijn’, aldus Foster.

Air Astana
Air Astana boekte vorig jaar een nettowinst van 39,1 miljoen dollar (34,1 miljoen euro) en vervoerde 4,2 miljoen reizigers, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2016. Air Astana vliegt op zondag, dinsdag, woensdag en donderdag van Amsterdam naar Astana, de hoofdstad van Kazachstan, met een tussenstop in de Kazachse stad Atiraw.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button