FinancieelIndustrieNieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Bombardier verkoopt na de CSeries ook de QSeries

Bombardier heeft, na de verkoop van de CSeries in juli van dit jaar, nu ook de Turboprop-afdeling, oftewel de QSeries, verkocht. Dat meldt de Canadese vliegtuigbouwer.

Viking Air
De QSeries, het turboprop-vliegtuig van Bombardier, ook bekend als de Q400 of de De Havilland Canada Dash 8, is door Bombardier verkocht aan Viking Air, een eveneens Canadese vliegtuigbouwer van Turboprops zoals de Twin Otter en de DHC-2T Turbo Beaver. Ook de bijbehorende De Havilland rechten zijn aan Viking Air verkocht.

Stroomlijnen
Volgens Bombardier is de verkoop van de Turboprop-afdeling nodig om het bedrijf ‘te stroomlijnen en het slanker en simpeler te maken’. De QSeries is aan Viking Air, een onderdeel van de Longview Aviation Capital Corporation, verkocht voor het bedrag van 300 miljoen dollar (262,2 miljoen euro). De deal zal in de komende maanden volledig in orde worden gemaakt en naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar ondertekend worden.

Werknemers
Met de verkoop van de QSeries en het stroomlijnen van het bedrijf, zullen er in de komende 12 tot 18 maanden zo’n 5.000 banen bij Bombardier verdwijnen. Deze beslissing moet het bedrijf jaarlijks zo’n 250 miljoen dollar (218,5 miljoen euro) besparen.

Cseries
Op 2 juli van dit jaar werd de CSeries van Bombardier door Airbus overgenomen. De Europese vliegtuigbouwer nam 50,01 procent van de aandelen over. Airbus doopte de Cseries om tot de A220.

CRJSeries
De enige vliegtuig-afdeling die bij Bombardier overblijft is de CRJSeries. Deze toestellen worden gebruikt voor regionale vluchten. Naast vliegtuigen maakt het Canadese bedrijf ook treinen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button