AirlinesIncidentenNieuwsOpmerkelijkPilotenProfessionalVeiligheid

Piloot Flybe voorkomt ramp na verkeerd ingevoerde data

Een piloot van het Britse Flybe heeft in januari een ramp voorkomen door zich net op tijd te realiseren dat hij verkeerde data in de automatische piloot had ingevoerd, zo blijkt uit een rapport van de Britse Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Air Accidents Investigation Branch.

Recht naar beneden
De Bombardier Q400, met registratie G-ECOE, van Flybe vloog op 11 januari dit jaar van Belfast naar Glasgow, toen het vliegtuig, iets na take-off, bijna recht naar beneden dook. Verkeerd ingevoerde data in de automatische piloot zorgde ervoor dat het toestel, dat op 411 meter hoogte vloog, bijna recht naar beneden dook.

Op tijd
De waarschuwingssignalen ‘Don’t sink’ en ‘Pull Up’ gingen af, waardoor de piloot doorhad dat er iets grond fout zat. Toen hij erachter kwam wat het probleem was, schakelde hij de automatische piloot uit en trok het toestel omhoog. Op een hoogte van 282 meter kon hij het toestel weer laten stijgen.

Ramp
Met de snelheid waarmee het toestel naar beneden dook, zou de Q400 binnen enkele seconden gecrasht zijn. De piloot heeft een ramp voorkomen door zelf in te grijpen. Aan boord bevonden zich 48 personen waarvan 4 crewleden. Niemand raakte gewond en het toestel landde veilig in Glasgow.

Flybe
Flybe meldt dat zij na het incident maatregelen hebben getroffen zoals aanpassingen aan de trainingssimulator en de checklist voor de piloten.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/