fbpx
AirlinesNieuwsProfessional

‘BA-eigenaar maakt zich op voor uitblijven Brexit-deal’

Het moederbedrijf van British Airways, IAG, bereidt zich voor op het mogelijk uitblijven van een Brexit-deal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Eigendom
Volgens de Spaanse krant El Pais wil het bedrijf voorkomen dat de maatschappij niet meer onder de Europese eigendomsrechten valt na de Brexit. Op 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de EU, maar er is nog geen algemene overeenkomst met Brussel gesloten.

Verstoord
In het no-deal scenario kunnen de exploitatierechten van luchtvaartmaatschappijen, die niet aan de eigendomsregels voldoen, worden gedwarsboomd. Dit zou in theorie kunnen betekenen dat het vliegverkeer van deze airlines tussen het VK en de EU wordt verstoord.

Spanje
De EU-regels schrijven voor dat luchtvaartmaatschappijen voor meer dan de helft moeten worden beheerd en actief moeten zijn binnen het continent. Aangezien British Airways onder IAG valt, waar ook de Spaanse carrier Iberia onderdeel van uitmaakt, wordt via Spanje actie ondernomen. IAG heeft er inmiddels bij de Spaanse regering op aangedrongen dat het de positie van het bedrijf veiligstelt.

Doorgaan
Volgens een woordvoerder van IAG tegenover Reuters kunnen de vluchten, wat er ook gebeurt, door blijven gaan. “Zelfs als er geen Brexit-deal is, hebben zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk gezegd dat ze een overeenkomst zullen sluiten waardoor vluchten kunnen doorgaan.”

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button