AirlinesIndustrieNieuwsProfessional

‘BA-eigenaar maakt zich op voor uitblijven Brexit-deal’

Het moederbedrijf van British Airways, IAG, bereidt zich voor op het mogelijk uitblijven van een Brexit-deal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Eigendom
Volgens de Spaanse krant El Pais wil het bedrijf voorkomen dat de maatschappij niet meer onder de Europese eigendomsrechten valt na de Brexit. Op 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de EU, maar er is nog geen algemene overeenkomst met Brussel gesloten.

Verstoord
In het no-deal scenario kunnen de exploitatierechten van luchtvaartmaatschappijen, die niet aan de eigendomsregels voldoen, worden gedwarsboomd. Dit zou in theorie kunnen betekenen dat het vliegverkeer van deze airlines tussen het VK en de EU wordt verstoord.

Spanje
De EU-regels schrijven voor dat luchtvaartmaatschappijen voor meer dan de helft moeten worden beheerd en actief moeten zijn binnen het continent. Aangezien British Airways onder IAG valt, waar ook de Spaanse carrier Iberia onderdeel van uitmaakt, wordt via Spanje actie ondernomen. IAG heeft er inmiddels bij de Spaanse regering op aangedrongen dat het de positie van het bedrijf veiligstelt.

Doorgaan
Volgens een woordvoerder van IAG tegenover Reuters kunnen de vluchten, wat er ook gebeurt, door blijven gaan. “Zelfs als er geen Brexit-deal is, hebben zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk gezegd dat ze een overeenkomst zullen sluiten waardoor vluchten kunnen doorgaan.”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close