fbpx
Nieuws

Dassault trekt Rafale terug uit Canadese competitie

Vorige week werd bekend dat het Franse Dassault de Rafale terugtrekt uit de competitie voor Canada’s nieuwste gevechtsvliegtuig. Dit schrijft onder meer Defense News.

Voorlopig
Voor het eind van dit jaar mogen luchtvaartfirma’s reageren met een voorlopig bod. In mei 2019 wordt van de bedrijven een definitief bod verwacht. De Canadese regering is van plan om 88 gevechtstoestellen aanschaffen, ter vervanging van de CF-188 (de Canadese aanduiding voor de F/A-18 Hornet). De totale waarde van het contract wordt geschat op 12,2 miljard US dollar.

Kandidaten
Nu Dassault zich heeft teruggetrokken, blijven nog vier mogelijke kandidaten over; Boeing met de F/A-18E/F Super Hornet, Lockheed Martin met de F-35, BAe Systems met de Eurofighter Typhoon en SAAB met de JAS-39 Gripen. Volgens Canadese regeringswoordvoerders wordt van de winnaar een gedegen pakket van industriële compensaties verwacht.

Luchtverdediging
De voornaamste reden voor de terugtrekking zouden de Canadese eisen zijn ten aanzien van samenwerking en informatie-uitwisseling, met name met Amerikaanse toestellen. Mogelijk vraagt dit om extra aanpassingen aan en investeringen. Canada werkt intensief samen met Amerika op het gebied van luchtverdediging in het ‘North American Aerospace Defense Command’.

Modernisering
De Canadese luchtmacht beschikt op dit moment over ongeveer 80 Hornets. Tussen 1982 en 1988 ontving Canada een totaal van 138 Hornets. Tussen 2002 en 2010 ondergingen 80 Hornets een uitgebreid moderniseringsprogramma, dat in twee fasen is uitgevoerd.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button