fbpx
AirlinesNieuwsPiloten en CrewProfessionalVeiligheidVliegtuigen

‘Amerikaanse piloten wisten niets van 737 MAX-aanpassing’

Amerikaanse piloten die voor American Airlines en Southwest Airlines met de Boeing 737 MAX-toestellen vliegen, wisten niets van een aanpassing in het systeem. Die aanpassing is vermoedelijk de oorzaak van de Lion Air-crash geweest, eind vorige maand, zo meldt Jon Weaks, hoofd van de Southwest Airlines Pilots Association, aan The Seattle Times.

‘Niet blij’
Weaks is ‘niet blij’ dat de piloten niet geïnformeerd werden door Boeing over een ‘essentiële verandering’ in het systeem dat gelinkt wordt aan de Lion Air-crash van vorige maand. ‘Zijn er nog andere dingen die veranderd zijn zonder ons op de hoogte te brengen’, vraagt Weaks zich af. Naast American en Southwest vliegt ook United Airlines met de 737 MAX 8.

Waarschuwing
Vorige week kwam Boeing met een waarschuwing, waarin een gebruiksaanwijzing staat hoe piloten moeten reageren op een fout in het besturingssysteem. De waarschuwing is gebaseerd op de eerste bevindingen van het onderzoek naar de oorzaak van de crash van Lion Air-vlucht JT610. Daaruit blijkt dat het niet goed reageren van het systeem op overtrek de mogelijke oorzaak is geweest van de crash. Hierdoor zou het Lion Air-toestel met een snelheid tot 600 mijl per uur (960 kilometer per uur) op het wateroppervlak van de Javazee zijn gestort.

‘Geen idee’
Verschillende piloten zijn boos dat ze niets wisten over een verandering in het systeem. ‘We hadden geen idee dat de verandering zelfs bestond. Het werd nergens in onze handleidingen vermeld. Iedereen op de 737 moest verschillende trainingen voor de MAX uitvoeren en ook daar werd het nooit vermeld. Ik vlieg al bijna een jaar, een paar keer per maand, met de MAX-8 en ik denk alleen maar, wat weet ik nog meer niet van dit ding?’ Zo schrijft een anonieme piloot op het chatforum ‘Pilots of America’.

Boeing
Boeing reageerde, op de vraag van de Amerikaanse piloten waarom zij niet geïnformeerd waren over de aanpassing, met een statement: ‘We nemen alle mogelijke maatregelen om alle aspecten van dit incident volledig te begrijpen, in nauwe samenwerking met het onderzoeksteam en alle betrokken regelgevende instanties. We hebben vertrouwen in de veiligheid van de 737 MAX. Veiligheid blijft onze topprioriteit.’

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button