fbpx
AirlinesNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewProfessionalVeiligheid

Flybe-piloot met vliegangst oneerlijk ontslagen

Een Flybe-piloot met vliegangst is volgens het Britse gerechtshof ‘op een oneerlijke manier ontslagen’, nadat de piloot aangaf vliegangst te hebben, zo melden verschillende Britse media.

Vliegangst
De piloot in kwestie, Matthew Guest, vloog al zeven jaar voor FlyBe met een Bombardier Q400. Toen hij langere vluchten moest vliegen op een ander type vliegtuig, kreeg Guest last van vliegangst. De eerste keer ondervond hij de angst toen hij naar Florence vloog. Guest beschrijft de angst als maagkrampen en een ‘extreme vorm van vlinders in je buik’.

Dokter
Na dat voorval gaf de dokter aan dat Guest tijdelijk niet mocht vliegen. Toen hij in april 2016 weer aan het werk ging, ondanks dat extra trainingen en minder werkuren zijn vliegangst niet hadden weggenomen, ging het even later weer fout in juni.

Griekenland
Toen Guest te horen kreeg dat hij naar Kefalonia in Griekenland moest vliegen, meldde hij zich ziek. Hij had toen al twee keer bij zijn manager aangegeven zich zorgen te maken over de vier uur durende vlucht. Zijn manager raadde hem aan ‘een boek te lezen of een kruiswoordpuzzel te maken’ als het toestel op de automatische piloot vliegt.

Ontslagen
In maart 2017 werd Guest door Luke Farajallah, de coo van Flybe, ontslagen. ‘We zijn niet bereid om het risico te nemen u terug te brengen als piloot op de EJet of Dash 8, dus we geven u formeel bericht dat we van plan zijn uw baan op basis van geschiktheid te beëindigen’, stond er in de ontslagbrief te lezen. Guest vocht dit aan en heeft nu gelijk gekregen dat hij ‘op oneerlijke wijze’ ontslagen is.

Oneerlijke wijze
De rechtbank oordeelde namelijk dat Guest nooit de kans heeft gekregen om met Farajallah in gesprek te gaan over het ontslag. Ook heeft hij geen andere opties voorgeschoteld gekregen, zoals een andere functie binnen het bedrijf. Daarnaast had Flybe Guest moeten helpen met zijn probleem door hem bijvoorbeeld een periode met een extra piloot te laten vliegen, aldus de rechter.

Terug
Guest wil terug naar Flybe en daar weer aan de slag als piloot, maar op kortere vluchten. Nu de rechter oordeelde dat hij inderdaad oneerlijk ontslagen is, zal hij later deze maand uitspraak doen of Guest ook daadwerkelijk door Flybe terug aangenomen moet worden.

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button