IndustrieLiefhebberMilitairNieuws

Nieuw vervolgcontract Lockheed voor Nederlandse F-35’s

Lockheed Martin heeft enkele dagen geleden een vervolgcontract gesloten voor de levering van totaal 255 F-35 gevechtsvliegtuigen. In deze order zijn ook 24 F-35’s voor Nederland opgenomen. Dit meldt Lockheed Martin in een persbericht.

In het contract zijn afspraken vastgelegd over de levering van F-35’s van 2020 tot en met 2022. Ook zal Lockheed een aanbetaling ontvangen van zes miljard US dollar.

Contract
Het contract is een ‘Undefinitized Contract Action’, een voorlopig contract waarmee de productie van de F-35 voor de komende jaren kan worden gegarandeerd. Het gaat dan om Amerikaanse F-35’s van Low-Rate Initial Production (LRIP) Lot 12 en om F-35’s voor internationale gebruikers van LRIP Lot 12 t/m 14. De totale waarde van de order bedraagt 22,7 miljard US dollar.

Stuksprijs
Een snelle rekensom leert dat de stuksprijs dan uit zou komen op 89 miljoen US dollar, net zoveel als de 89 miljoen US dollar per stuk voor de Nederlandse F-35A’s van LRIP Lot 11. En dat terwijl Lockheed nog altijd heeft belooft dat de stuksprijs in 2020 op 80 miljoen US dollar zal uitkomen. Hoe kan dit?

Voorlopig
Allereerst: een ‘Undefinitized Contract Action’ is een voorlopig contract, waarbij de voorwaarden, specificaties en andere details van het contract pas worden vastgelegd als de productie ook daadwerkelijk begint. Verder zijn de 255 F-35’s van verschillende subtypen, met elk een ander prijskaartje.

Subtypen
De ‘gewone’ F-35A voor o.a. USAF en de Koninklijke Luchtmacht is de goedkoopste versie, waarvan Lockheed in 2020 een stuksprijs van 80 miljoen US dollar heeft belooft. De F-35B is een STOVL versie (Short Take Off, Vertical Landing) voor o.a. US Marines en de Britse Royal Navy. De F-35C voor de US Navy is geschikt voor operaties vanaf vliegdekschepen. De F-35B en C kwamen eerder uit op een stuksprijs van rond de 110 miljoen US dollar (LRIP Lot 11).

Partners
De order van 255 toestellen bestaat uit 64 F-35A’s voor de USAF en 89 F-35A’s en B’s voor buitenlandse partners. Verder zijn er 60 F-35A’s voor andere buitenlandse afnemers, 26 F-35B’s voor het Amerikaanse marinierskorps (US Marines) en 16 voor de US Navy. De 24 Nederlandse F-35’s die vallen onder dit contract, maken deel uit van de genoemde 89 F-35A’s en B’s voor buitenlandse partners. Zeven zullen geleverd worden in 2020 (LRIP Lot 12), negen in 2021 (LRIP Lot 13) en acht in 2022 (LRIP Lot 14).

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/