fbpx
MilitairNaast het nieuwsProfessional

Slowakije wil van Russische vliegtuigen af

Slowakije is bezig met de aanschaf van veertien F-16’s, om de Russische MiG-29 gevechtsvliegtuigen te vervangen. Dat zei het Slowaakse Ministerie van Defensie in het weekend, schrijft DefenseNews.

F-16’s
In een interview tijdens het Halifax International Security Forum zei staatssecretaris Róbert Ondrejcsák dat hij zo snel mogelijk van de Russische vliegtuigen af wil. “De belangrijkste connectie met Rusland is nog steeds de MiG-29 die in Rusland wordt gemaakt en die connectie snijden we nu doormidden door de aanschaf van de F-16’s”, aldus Ondrejcsák.

Helikopters
Ook verwacht Slowakije vijf Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopters, waarmee de order van 9 toestellen voltooid wordt. Hiermee worden de Russische Mi-17’s vervangen.

Leider
Het partnerschap met Amerikaanse bedrijven is volgens Ondrejcsák gebaseerd op hun geloof in liberale democratische waarden. “We willen Amerika zien als leider van de vrije wereld, zoals zij dat voor zeventig jaar hebben gedaan”, aldus de staatssecretaris.

Doorvliegen
Hoewel Slowakije dus graag zo snel mogelijk van het Russische materieel af wil, moet de Slowaakse luchtmacht toch voorlopig nog door met de MiG-29’s. Tot de levering van de eerste F-16’s (waarschijnlijk in 2022 of 2023), had Slowakije twee mogelijkheden. Doorvliegen met de verouderde MiG’s, óf tijdelijk de luchtverdediging overlaten aan NAVO-partners. Men heeft uiteindelijk gekozen voor de eerste optie. Gevolg hiervan is, dat Slowakije een onderhoudscontract heeft gesloten met het Russische RSK MiG. Het contract loopt tot 31 december 2023, met de mogelijkheid tot verlenging.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button