LiefhebberMilitairOverig nieuws

Nederlandse F-35 krijgt ‘jubileumstaart’

Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van 323 squadron, Koninklijke Luchtmacht heeft een Nederlandse F-35 een speciaal ontworpen staartbeschildering gekregen. Dit meldt het squadron op haar Facebook pagina.

Jacht
Het Nederlandse 323 TES (Test and Evaluation Squadron) is op dit moment gestationeerd op de vliegbasis Edwards (Californië). Daar is het squadron verantwoordelijk voor de Operationele Test & Evaluatie (OT&E) van de F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht. Op de staart is Diana afgebeeld, de Romeinse godin van de jacht, die ook op de squadronbadge van 323 squadron staat.

Silhouetten
Op de staart zijn ook de silhouetten te zien van de voorgaande vliegtuigtypen waar het squadron tussen 1948 en nu mee heeft gevlogen. Dat waren achtereenvolgens de Gloster Meteor, Hawker Hunter, Lockheed F-104 Starfighter, Lockheed F-16 en Lockheed F-35.

Beschildering
De beschildering van de staart is samen met 323 TES ontworpen door Christy Tortland, een Amerikaanse ontwerper/kunstenaar. Het gebeurt regelmatig dat F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een speciale (staart)beschildering krijgen vanwege een jubileum. Het is voor het eerst dat een Nederlandse F-35 speciale ‘markings’ krijgt.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button