fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Ben ik een Luddiet?

Je verwacht het niet / maar ik ben een beetje een zeurpiet.

Sinterklaasgedichten, wie schrijft ze nog? Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik begin er een beetje te oud voor te worden, voor die hele Sinterklaasdiscussie in Nederland. Ik sla ook dit jaar maar weer over, want leuker wordt het er allemaal niet op. Beide kampen lijken verwikkeld in een strijd om de bokaal ‘minst sympathieke actiegroep van Nederland’. Weg ermee!

Maar misschien word ik sowieso oud. Zou best kunnen. Ook in andere dingen besef ik meer en meer dat ik nogal van de oude stempel ben.  Neem al die nieuwe toepassingen, zogenaamde ‘apps’, nieuwe websites en andere handige trucjes voor je telefoon. Al die bedrijfjes waar je nog nooit van gehoord had die je proberen te verleiden om hun diensten af te nemen – ik ken ze wel, maar ik gebruik ze niet.

“Maar Lodewijk, dat is toch allemaal gewoon hartstikke hándig!”, zult u roepen. Mijn vrienden (en reisgenoten) zeggen dat inderdaad ook voortdurend. En ja, natuurlijk, zonder elektronische instapkaart zou ook mijn reiservaring aanzienlijk minder vloeiend zijn (want een printer heb ik niet).

Ben ik dan echt een ouwe lul aan het worden? Of ben ik gewoon een Luddiet?

Een watte? Een Luddiet. Het Luddisme was een beweging die begon ten tijde van de industriële Revolutie – en nee, lieve kijkbuiskinderen, ik was toen nog niet geboren! De beweging verzette zich tegen alle vormen van technologische vooruitgang, ongetwijfeld gedreven door een flinke dosis eigenbelang, vermengd met wat wazige filosofische inzichten. Fijne jongens waren het overigens niet: ze sloopten bijvoorbeeld weefmachines en andere prachtige machines die de mens hielpen vooruit te komen.

Tegenwoordig doet het Luddisme weer van zich spreken, al kent bijna niemand die naam meer. Maar als u weer eens mensen op schrille toon hoort orakelen over de nadelen van schermpjes op de opvoeding van hun kinderen, of over de dreiging van robots en kunstmatige intelligentie – denk dan ook eens aan die arme stoommachine-slopers uit Victoriaans Engeland.

Ach, die mensen hebben natuurlijk grotendeels gewoon gelijk. Smartphones zijn vooral léúk, maar er kleven behoorlijk wat nadelen aan. Facebook is stom en Twitter doet meer kwaad dan je lief is. Ik noem twee woorden: Donald. Trump. Ziet u wel?

Maar een Luddiet ben ik, geloof ik, toch niet. (Dat rijmt, zei Piet.) Technologie kan namelijk prachtig zijn. Op Youtube is een schitterend filmpje te vinden van de onlangs overleden statisticus Hans Rosling, waarin hij uitlegt waarom de wasmachine de beste uitvinding van de 20ste eeuw is. Miljarden vrouwen zijn de uitvinder nog dagelijks dankbaar. En zo is het met de meeste uitvindingen. Dankzij technologie zijn we allemaal nog nooit zo gelukkig geweest. Niemand van ons had in de 19de eeuw willen leven, laat staan in de 14de.

Toch ben ik altijd weer een beetje achterdochtig als ik hoor over de zoveelste coole app die ik ‘moet’ downloaden. Ik moet helemaal niets! En meestal hoor je er een paar maanden later niemand meer over. Dan is iedereen alweer druk is met de volgende hype.

Het zal mijn tijd wel duren.

Bestel nu dit unieke schaalmodel van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een schaalmodel van de KLM B747-400 inclusief LED-verlichting. Het model is bijna 50cm lang, schaal 1:150. Bestel nu extra voordelig bij Up in the Sky: slechts €99,95 inclusief gratis verzending.

Lodewijk Oudshoorn

Columnist. Lodewijk Oudshoorn werkt bij een internationale financiële instelling. Hij is frequent flyer bij loyaliteitsprogramma’s van KLM, Emirates en British Airways. Vanaf Schiphol vliegt hij wekelijks naar diverse bestemmingen in Europa en Azië.

Gerelateerde artikelen

Back to top button