AirlinesIncidentenNieuwsProfessionalVeiligheidVliegtuigtype & -bouwer

‘Lion Air wil meer informatie van Boeing over crash’

Lion Air wil meer informatie van Boeing over de oorzaak van de crash met vlucht JT610. De veiligheidsverantwoordelijke van Lion Air brengt daarom een bezoek aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer, zo meldt The Wall Street Journal.

Boeing
“We moeten iets van Boeing horen”, aldus Daniel Putut, hoofd veiligheid bij Lion Air. Het bezoek aan de vliegtuigfabrikant van de 737 MAX 8 die op 29 oktober in de Javazee stortte, staat gepland op 30 november. Tijdens het bezoek wil Putut horen wat het bedrijf onderneemt om een herhaling van de tragedie te voorkomen. Twee dagen eerder, op 28 november, zal de Indonesische overheid met een eerste interim-rapport komen over de crash waarbij alle 189 inzittenden om het leven kwamen.

Duidelijkheid
Niet alleen Lion Air, maar ook verschillende Amerikaanse autoriteiten, pilotenverenigingen en enkele experts, dringen bij Boeing aan om meer duidelijkheid te geven over de oorzaak van de crash, welke maatregelen er genomen worden om een herhaling te voorkomen en waarom Boeing geen informatie heeft gegeven over de aanpassingen in het systeem die, naar alle waarschijnlijkheid, de crash hebben veroorzaakt.

Fout
Uit de informatie die uit de zwarte doos van vlucht JT610 is gehaald, blijkt dat het nieuwe systeem, dat overtrek moet voorkomen, foutief in werking schoot. Die fout zorgt er voor dat de 737 MAX naar beneden wil duiken als de piloot op een bepaalde manier manueel vliegt. Dat komt door overtrek (Engelse term daarvoor is stall), een proces waarbij de luchtstroom het profiel van de vleugel niet meer kan volgen. De vleugel verliest dan grotendeels zijn liftkracht, waardoor het vliegtuig, indien de piloot niet ingrijpt, snel zal zakken of vallen. Het besturingssysteem van de MAX zou de overtrek niet goed kunnen detecteren waardoor het vliegtuig naar beneden wil duiken.

Onderzoek
Het onderzoek naar de oorzaak van de crash is nog in volle gang. Ook is er een onderzoek ingesteld naar Boeing of het bedrijf informatie heeft achtergehouden betreffende het systeem. Daarnaast heeft The Wall Street Journal ontdekt dat in de handleiding van de 737 MAX 8, op verschillende manieren aangegeven wordt hoe de piloot kan ingrijpen als er iets fout gaat met het systeem. Dit verschilt van luchtvaartmaatschappij en is afhankelijk van het bouwjaar van het vliegtuig.

Maanden
Volgens de onderzoekers kan het nog maanden duren voordat er een definitief rapport opgesteld kan worden over de oorzaak van de crash. De Indonesische overheid blijft zoeken naar de tweede zwarte doos van het toestel.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button