fbpx
NieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Sukhoi Superjet presteert ondermaats door ontwerpfout’

De Russische Shukhoi Superjet SSJ100 presteert ondermaats door frequente motorproblemen, althans daarover klagen diverse gebruikers. Dat zou komen door een ontwerpfout van de SaM146-straalmotoren, schrijft airlinerwatch.

Scheuren
Het probleem zou zich voordoen in het onderdeel van de motor waar de verbanding van de kerosine plaatsvindt. Na 2000 tot 4000 vlieguren ontstaan er haarscheurtjes in de verbrandingskamers of oliecollectoren. Bij een aantal toestellen was dit al het geval na 1000 vlieguren.

Reparaties
Dit wijkt af van de belofte van de fabrikant, die stelt dat groot onderhoud pas na 7500 tot 8000 uur noodzakelijk is. Reparaties kosten twee tot vijf miljoen dollar, en nemen twee maanden in beslag. De fabrikant neemt de reparatiekosten voor haar rekening.

SSJ100
Het vliegtuigtype is sinds 2011 op de markt. Onder meer CityJet heeft SSJ100’s in de vloot, maar het aantal vluchten van het toestel is beperkt. Door lange levertijden en tekorten van onderdelen valt het programma tegen, vergeleken met die van concurrenten als Embraer.

Short-haul
De SSJ100 is ontworpen voor short- en medium-haul vluchten. De motoren zijn speciaal voor het type ontworpen door Powerjet, een joint venture van het Russische ODK-Saturn en het Franse Safran.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button