ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Watals? | Column Goof

Op de jaarlijkse modelbouwbeurs in Houten (aanrader!) zat afgelopen weekend een eenzame Duitse knutselaar achter zijn tafeltje met een wel heel bijzonder model: een Gloster Meteor in Duitse Nazi-kleuren.

Ik vroeg de maker of het modelletje enige historische achtergrond had. Maar dat was niet zo. “Het is een What-If”, vertelde de man. “Auf Deutsch: eine Wass-Wäre-Wenn.” Een klein groepje modelbouwers werpt zich daar op: de geschiedenis in modelvorm verdraaien, vervormen en herscheppen. Ze geven de werkelijkheid met kwast en lijmpot een rare draai.

Interessant! Want het modelletje is duidelijk met verstand van zaken vervaardigd. Het schetst een situatie die had kunnen bestaan als de oorlog een half jaar langer geduurd had.

Denk maar eens mee: de geallieerde opmars was in 1945 aan de Rijn tot staan gebracht. Niet ondenkbaar, na het fiasco ‘Arnhem’. De eerste Britse straaljager – de Gloster Meteor – zou dan waarschijnlijk naar een vliegveld in Frankrijk gevlogen zijn om de eerste Duitse straaljager, de Messerschmitt 262, te bestrijden. Vervolgens was er best een grote kans geweest dat het gecompliceerde toestel een storing had gekregen boven vijandelijk gebied. Daarna zou het naar Rechlin vervoerd zijn: de testbasis van de Luftwaffe, even ten noorden van Berlijn. Daar zou het zijn opgenomen in Zirkus Rosarius. Zoals alle Kriegsbeuteflugzeugen zou het geel en wit geschilderd zijn, en voorzien van hakenkruisen. En vervolgens zou het gebruikt zijn om via een rondreizend ‘circus’ de Duitse jachtvliegers hands-on kennis te laten maken met de vijand.

Ik denk even verder: de Russische opmars was waarschijnlijk gewoon door gegaan, het dus was er grote kans geweest dat het toestel daarna in Sovjet-handen was gevallen, en met rode sterren erop had rondgevlogen.

Maar da’s misschien meer iets voor de modelbouwbeurs van volgend jaar.

Goof Bakker

Meteor

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button