AirlinesIncidentenNieuwsProfessionalVeiligheid

Onderzoekers: Lion Air-toestel was niet luchtwaardig

Het Lion Air-toestel dat op 29 oktober crashte in de Javazee bleek niet luchtwaardig, zo melden de Indonesische onderzoekers in een eerste interim-rapport.

Problemen
Vlucht JT610 van Lion Air stortte op 29 oktober in de Javazee. Uit onderzoek blijkt nu Boeing 737 MAX 8 op de vier vluchten voor de crash ook al verschillende problemen vertoonde. Een van die problemen was dezelfde die de MAX 8 heeft doen neerstorten. Het was een sensor die ervoor zorgt dat de neus van het toestel naar beneden word geduwd, als het vliegtuig overtrek ervaart. Nu gebeurde het neerdrukken van de neus, terwijl het niet nodig was.

Vervangen
Ook blijkt uit het rapport dat juist een onderdeel van die sensor, twee dagen voor de crash, vervangen was, maar zijn er geen gegevens of de vervangende sensor nieuw was, of een opgelapte. Verder staat in het rapport dat de piloot tevreden was met de verstrekte informatie door de man die de sensor verving, maar toch op de daaropvolgende vlucht weer problemen ondervond met verkeerde luchtsnelheidsdata en het onnodig neerduwen van de neus van de 737.

Piloot
Uit gegevens van de zwarte doos blijkt dat de piloot van vlucht JT610 verschillende keren heeft geprobeerd het toestel weer stabiel te krijgen. Omdat hij niet wist hoe hij het systeem uit kon schakelen, bleef de 737 naar beneden drukken, waardoor het uiteindelijk in de Javazee stortte.

Fout
Die fout in het systeem ondervonden ook de piloten op de vlucht voor de noodlottige vlucht. Die piloot schakelde het systeem handmatig uit, en vloog manueel verder. Hierdoor kon het besturingssysteem de Boeing niet meer naar beneden drukken. Doordat de fout al eerder voor was gekomen, zou de 737 aan de grond moeten blijven staan.

Boeing
Daniel Putut, hoofd veiligheid bij Lion Air, gaat op bezoek bij Boeing, omdat hij meer duidelijkheid wil van het bedrijf omtrent de crash. Ook is er een onderzoek ingesteld naar Boeing of het bedrijf informatie heeft achtergehouden betreffende het systeem.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button