fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Nieuwe F-15’s voor Qatar en Israël

Met recente orders van Qatar en Israël is de toekomst van Boeing’s F-15 Eagle voorlopig verzekerd. Hoewel de eerste F-15’s meer dan 40 jaar geleden van de band rolden, hoeft Boeing’s productielijn in St.Louis (Missouri) de komende paar jaar nog niet te sluiten.

Levering van de eerste van 36 F-15’s aan Qatar begint naar verwachting in 2021. Israël heeft een onbekend aantal F-15IA gevechtsvliegtuigen besteld, die waarschijnlijk vanaf 2023 zullen worden afgeleverd.

Uitbreiden
De Qatarese luchtmacht beschikt op dit moment over één squadron met twaalf Mirage 2000’s. Ingegeven door de conflictueuze relatie met de buurlanden, is het emiraat bezig de luchtmacht flink uit te breiden. Qatar heeft op dit moment bestellingen uitstaan voor 36 Rafale en 24 Typhoon gevechtstoestellen. Met de Eagles wordt de gevechtsvloot nog verder uitgebreid; vanaf 2021 zullen 36 F-15QA (Qatar Advanced) Eagles worden afgeleverd. Er is een optie op nog eens 36 toestellen. De order vertegenwoordigt een waarde van 12 miljard US dollar.

Afleveren
Het contract werd begin dit jaar getekend, inmiddels zijn de details bekend geworden over het tijdschema. In maart 2021 zullen de eerste zes Eagles aan Qatar worden overgedragen. Elk volgend kwartaal zullen vervolgens vier tot zes F-15’s worden afgeleverd. Jaarlijks zullen acht vliegers van de Qatarese luchtmacht in de Verenigde Staten omscholing krijgen op het type. De F-15’s zullen worden gestationeerd op de vliegbasis Al Udeid nabij Doha, dat voor dit doel flink zal worden uitgebreid.

Aanvulling
Volgens Israëlische media heeft Israël gekozen voor de F-15, als aanvulling op de F-35. De Israëlische luchtmacht heeft in totaal 50 F-35’s besteld, waarvan er inmiddels veertien zijn afgeleverd. De nieuwste F-15’s zijn van het type F-15IA, een vernieuwde versie van de F-15I Ra’am. De F-15I is eigenlijk een F-15E ‘Strike Eagle’ bommenwerper, aangepast aan de Israëlische wensen. Israël heeft op dit moment 25 F-15I’s in dienst, afgeleverd tussen 1998 en 1999. Deze 20 jaar oude toestellen ondergingen onlangs een moderniseringsprogramma. Gezien de relatief jonge leeftijd, zullen de nieuwe F-15IA’s een aanvulling zijn op de huidige F-15I’s en geen vervanging hiervoor.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button